Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Britse aardbeientelers vrezen tekort aan arbeiders

Britse telers maken zich zorgen over een tekort aan seizoensarbeiders vanuit Europa. Een van de risico's is dat door te weinig arbeidskrachten aardbeien op het veld blijven liggen. De angst voor een tekort aan werknemers komt niet alleen door de Brexit. Ook is er sprake van een relatief grote oogst binnen de aardbeiensector ondanks dat de weersomstandigheden in lente slecht waren. "De oogst ziet er goed erg uit," zegt Nicholas Marston, voorzitter van de organisatie British Summer Fruits. "De oogst is iets later dan vorig jaar, maar gezien Wimbledon ook iets later valt, is dat op zich niet erg."

Ondanks de positieve woorden van Marston is de situatie van de Britse aardbeiensector dit jaar verre van rooskleurig. De vraag of telers wel genoeg werknemers gaan hebben om het fruit te oogsten, neemt nu een kritieke omvang aan. "Normaal hebben we bij ons bureau tien sollicitanten voor elke vacature," zegt Stephanie Maurel, die met haar HR-bedrijf Concordia per jaar normaal zo'n 10.000 migrantenarbeiders bij 200 Britse teeltbedrijven plaatst. "Maar sinds een maand geleden heeft elke seizoenswerker uit Bulgarije en RoemeniŽ nu de keus uit drie of vier vacatures. Ze kiezen daaruit de vacature die ze het meest aanspreken. Dat is een compleet andere situatie dan 12 maanden geleden. We hebben dit nog nooit eerder zo meegemaakt."

Volgens theguardian.com heeft het tekort aan arbeiders direct te maken met Brexit. Het besluit om uit de EU te stappen, heeft in ieder geval de situatie niet vooruit geholpen. Volgens Marston spelen echter ook andere factoren een rol. "Het grote probleem is niet zozeer de Brexit. Het heeft ook te maken met het feit dat de werkeloosheid in landen als RoemeniŽ op dit moment in rap tempo terugloopt. Een volwaardige baan in het eigen land is natuurlijk veel aantrekkelijker dan een tijdelijke baan in het buitenland. Het totale aantal aan seizoensarbeiders binnen de EU neemt daardoor per jaar steeds verder af."

Publicatiedatum: 30-5-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: