Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Mark van der Zouwen, Cucurbits Global Product Manager Hazera:

"Galiameloen Sabroson geeft nieuwe impuls aan meloenenhandel"

Door onbetrouwbaarheid van de smaak van galiameloenen kampen telers in Almeria met een teruglopende vraag, constateert Mark van der Zouwen, Cucurbits Global Product Manager bij Hazera. "Telers moeten bovendien kunstgrepen toepassen om tot een betere setting en gewenst kaliber te komen wat de smaak van meloenen niet ten goede komt. Daarom werken we binnen Hazera aan een nieuw concept, nu vertaalt in het nieuwe ras Sabroson dat dit jaar in Almeria is gelanceerd. Met Sabroson hebben we een meloen ontwikkeld die het voordeel heeft geen extra groeiregulatoren nodig te hebben en een optimale maat levert die uniform is. Ook is het oogsttijdstip geoptimaliseerd, visueel rijpe vruchten smaken nog niet optimaal tijdens oogst maar gaan steeds lekkerder smaken na een dag of 2-3 waardoor het op het schap in de winkel de optimale smaak heeft voor de consument."Veelbelovend
De eerste resultaten van het nieuwe ras zijn veelbelovend. "Sabroson is door menige telersgroepen en coöperaties getest en zijn overtuigd geraakt van haar meerwaarde. Ook enkele supermarktketens hebben nu Sabroson nu op hun aanbevelingslijst gezet. We hopen hiermee de toon te zetten om de Galia in Almeria een nieuwe impuls te geven voor zowel de telers als de meloenhandel, zodat men in mei weer beter kan inspelen op de marktvraag." 


pitloze mini-watermeloen Lynx

Mini- watermeloen
Ook op het gebied van watermeloen heeft Mark nieuws te melden. De maten gaan daar steeds meer uiteen lopen. De grote maten blijven, met name in Turkije populair en vanwege de traditie ook bij Turkse migranten in Europa. Turken eten graag gezamenlijk van een grote watermeloen. Noord-Europeanen eten liever pitloze watermeloenen. "In Noord-Europa zijn we bekend met onze pitloze watermeloenen. In de zomermaanden afkomstig uit Spanje en tijdens de wintermaanden met name vanuit Brazilië. Deze meloenen zitten in de gewichtsklasse van 4 tot 6 kg terwijl de trend is dat consumenten de kleinere maten van 2-3 kg tegenwoordig prefereren. De grotere maten zijn tegenwoordig populairder bij de snijderij voor de kant en klaar concepten." 

Voor de consumentenmarkt werkt Hazera daarom aan een assortiment seedless mini watermeloen. "Die trachten we jaarrond te kunnen laten beleveren bij de supermarkten. Bekend is Lynx, een meloen van 1.5-2 kg die vooral in de winter en het vroege voorjaar uit Brazilië komt en nu ook aandacht heeft gekregen bij retailers in Duitsland. We zijn hard bezig om watermeloenen te ontwikkelen in Zuid Europa voor de Noord Europese markt, zoals Cheetah en Ocelot. Dat zijn welkome aanvullingen op het al reeds jaren geteelde ras Leopard. Van belang is het behoud van kwaliteit en smaak bij aankoop door de consument. De houdbaarheid van onze rassen is hierop afgestemd zodat het product optimaal is bij aankomst en verkoop", besluit Mark.


Cheetah

Demodagen Murcia
Van 3 tot 5 juli organiseert Hazera demodagen van watermeloenen en meloenen in Murcia. Tijdens deze dagen spreken zij met uitgenodigde klanten uit de keten over hun product.

Voor meer informatie
Hazera
 
Mark van der Zouwen
Cucurbits Global Product Manager
T: +31162690900
M: +31622918717

Caroline Schonck
Regional Marcom Specialist
T: +31 162 690 952
M: +316 3459 5265


Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018