Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Spanje: "Geen overschot aan blauwe bessen, maar aan speculanten"

"Al sinds enige tijd stelt onze organisatie het schandalige verschil tussen de telersprijzen van blauwe bessen ten opzichte van de prijzen op de afzetmarkt aan de kaak", stelt een bericht van UPA Huelva. In de afgelopen weken wees de organisatie erop dat de prijs voor de teler op 2,69 euro per kg ligt (gegevens van week 20 van het prijzenobservatorium van de regering van AndalusiŽ), terwijl de prijs voor de consument rond de 16 tot 18 euro per kg ligt.

"Dit betekent een stijging tot 500% per kg voor de uiteindelijke consument. Deze situatie genereert een verzadiging van het product op de afzetmarkt. Die verzadiging is fictief, want die wordt niet veroorzaakt door overtollig product, maar doordat de hoge verkoopprijs maakt dat het product niet betaalbaar is voor de gemiddelde consument", geven ze aan. 

Volgens de UPA is dit te wijten aan de prijsspeculatie die de grote supermarktketens uitvoeren met de blauwe bes. "Terwijl de consumenten een prijs voor een "gastronomisch product" betalen, stoppen de telers met oogsten omdat de prijs die ze ontvangen noch de kosten noch de inspanningen van het teeltproces dekt. De oplossing is simpel: als deze ketens de verkoopprijzen omlaag hadden gebracht, zouden vraag en aanbod met elkaar in evenwicht zijn gekomen. Op die manier zouden we betere prijzen hebben en zou de consumptie toenemen".

"Vanuit UPA Huelva zeggen we het onomwonden: er is geen overschot aan blauwe bessen, er is een overschot een speculanten die zich willen verrijken ten koste van het werk en de inspanningen van de telers. Daarmee veroorzaken ze verval en wanhoop in de sector", voegen ze toe.

"We blijven werken aan de nieuwe landbouwwet zodat, onder andere, telers en veehouders beschermd worden binnen de markt, aangezien zij een van de meest zwakke schakels in de keten zijn. We willen in feite aanzetten tot een speciale bescherming van telers en veehouders en hulpmiddelen ter bevordering van de transparantie op de markt invoeren, zodat dit soort gevallen gereguleerd worden. Dit om prijsspeculaties, waarvan de landbouw- en veeteeltsector en consumenten de dupe zijn, te voorkomen", besluit het bericht.

Publicatiedatum: 29-5-2018

  

Reacties:


Een oud tuinbouw verhaal in een nieuw blauwe bessen jasje. Retail en georganiseerde inkoop krijgen de schuld van het uitknijpen van de teler.

Mijn ervaring, tuinbouwbreed, is dat telers en handel gezamenlijk de retail vaak zelf de gelegenheid bieden om goedkoop in te kopen, ook als er geen overproductie is op dat moment.

Je kunt niet van de retail verwachten dat ze dan zeggen, ach, dat is te goedkoop, doe maar een beetje een hogere prijs.

De hamvraag is, waarom trekken sommige telers, in dit geval in Huelva, en handelaren de prijs soms onnodig onderuit?

In het geval van de teler is het vaak de teler zonder marktgevoel of met kwaliteitsproblemen die een prijs afbreekt. Jammer maar dat is de concurrentie strijd tussen telers.
In het geval van de handel is het ook onderlinge concurrentie, namelijk om wie deze week weer het meeste mag leveren. Want met marges onder druk bij de handel telt voornamelijk het volume en niet de prijs. Bij sommige telers overigens ook.

Of dit juist is of niet doet er niet toe. Zo hebben we het blijkbaar met zijn allen georganiseerd in de keten. Maar gelukkig verandert deze situatie in een rap tempo, al is het misschien nog niet snel genoeg.

Maar om nou weer op die retail te schieten is niet juist. Uit eigen ervaring weet ik dat hier prima mee te (onder)handelen is.

En ook dat een gemiddelde prijs van onder de 3 euro per kg blauwe bessen ook niet nodig was in week 20.
Huub Welles, OSS - 29-5-2018 13:49:48


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: