Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Italië: regen en hagel treffen fruitoogst

"De vele hagelbuien van dit jaar hebben ons doen inzien dat we moeten investeren in beschermende structuren. Het kan niet zo zijn dat we veel geld, tijd en moeite hebben gestoken in de oogst en dat deze binnen twee minuten wordt verwoest. Verzekeringsmaatschappijen verhogen elk jaar hun premies en soms duurt het drie tot vier jaar voordat er wordt uitgekeerd." Dat zegt een steenfruitteler uit Apulië naar aanleiding van de hagelbuien en die dit seizoen over Italië trokken.
Ongeveer 30% van de tomaten die bestemd zijn voor de verwerkingsindustrie zouden normaal gesproken in Noord-Italië worden geteeld, maar vanwege de vele regen in mei is het land ontoegankelijk. De organisatie van landbouwondernemers Coldiretti luidt de noodklok over de gevolgen van slecht weer met abnormale regenval die de gewascycli heeft verstoord.


"Bij het fruit zijn het vooral de kersen die breken door de regen. Bij bijvoorbeeld de abrikozen en de perziken heeft het klimaat een verlies van één op de vier vruchten veroorzaakt", legt een woordvoerder van Coldiretti uit. Er wordt geschat dat de volumes van de perziken met 20% zijn gedaald in het zuiden en 15% in het noorden. Ook de kersenbomen geven 10 tot 30% minder kersen, maar deze zijn wel van goede kwaliteit.

Dit is de schade die de hagel van 21 mei heeft veroorzaakt.

Ook de volumes van de pruimen en abrikozen zullen ongeveer 20% minder zijn.
Apulië
Het regent flink in Apulië. "Ononderbroken regen, overstromingen en hagelbuien hebben het platteland van Apulië onder druk gezet, waar de uitzonderlijke golf van slecht weer zowel de oogstactiviteiten als de aanplant van gewassen in gevaar brengt", zegt Gianni Cantele, regio directeur van Coldiretti Apulië.
"Het slechte weer is onverbiddelijk en heeft inmiddels ook in Bari schade toegebracht. Het land is ontoegankelijk en hierdoor wordt het oogsten van de aardappelen in feite geblokkeerd", zegt Angelo Corsetti, manager bij Coldiretti Apulië.

Coldiretti wil graag dat het Ministerie van Landbouw de schade vast stelt. Ondertussen zal de Regionale Raad naar verwachting de zogeheten 'staat van rampspoed' afkondigen"Apulië heeft altijd een haat-liefde verhouding met water gehad. Enerzijds wordt het verscheurd door langdurige droogtes en anderzijds wordt de provincie getroffen door overstromingen, hagelbuien en stevige regenbuien", verklaart Coldiretti.
De oogst is vernietigd in een paar minuten - De foto's (overgenomen van de Facebook-pagina van de CIA) verwijzen naar wat er gebeurde op 22 mei 201.

Ook in Basilicata is de situatie kritiek. De hagel die viel was zo overvloedig dat het leek alsof het had gesneeuwd. De abrikozen aldaar hebben grote schade opgelopen en een groot deel van de oogst is verloren gegaan.

De golf van slecht weer gaat verder naar Piacenza. Na de hagelbuien volgde er hevige regen waardoor veel land is overstroomd en de telers vrezen voor de gevolgen. "De tomatenplanten zijn volledig onder water gezet. Zoals de voorspellingen aangeven, zullen de temperaturen snel stijgen en de planten zouden in een situatie van grote stress kunnen leven als gevolg van de continue klimaatveranderingen", verklaart Coldiretti Piacenza.

Er wordt ook gevreesd voor de kersen. "De rijpe kersen zijn aangetast en de onophoudelijke regen baart ons grote zorgen voor de kersen die nog moeten rijpen. Daarbij hebben spreeuwen en kraaien ook gezorgd voor schade en dit zou funest kunnen zijn", zegt teler Fausto Maffini.

Natalino Baroli, eigenaar van de agrarische onderneming 'L'ortolano della Valdichiana': "Het is een dramatische situatie die is ontstaan als gevolg van de hevige regen. We hebben ruim 20 dagen niks kunnen doen omdat het land te nat was. Daarnaast hadden we ook te maken met storm en hagelbuien waardoor we een aanzienlijk deel van de oogst zijn verloren. De bietjes waren bijvoorbeeld bijna klaar om geoogst te worden, maar ze zijn volledig verwoest en daardoor onverkoopbaar."

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018