Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Noodweer Zuid-Beveland: hardfruit verhageld en koelcel ingestort

Tholen - Gisteravond trok er noodweer over Zeeland. Automobilisten stopten zelfs in de Vlaketunnel om te schuilen. In plaatsen als 's Gravenpolder, Borssele en Kapelle stond in straten zo'n 50 centimeter water. Ook AGF-bedrijven leden schade. Bij TOP Onions 's-Gravenpolder is zondagavond een loods met daarin een koelcel ingestort. Hierbij is ammoniak vrijgekomen. De beveiligingsinstallatie van de koelcel ervoor heeft gezorgd dat de toevoer van ammoniak automatisch werd afgesloten. Hierdoor is volgens de Veiligheidsregio Zeeland slechts een kleine hoeveelheid ammoniak vrijgekomen.



Ook de nabijgelegen fruittelers spreken van veel schade. "We hebben onze percelen op meerdere locaties, maar tenminste drie locaties zijn zwaar getroffen", vertelt fruitteler Rinus van 't Westeinde uit Nisse. "Met name de appels zijn geraakt. De balans kun je pas na een dag goed opmaken, maar ik zie veel appels met deukjes, stukken eruit en barsten, dus het beeld is niet rooskleurig. Daarnaast hebben we één perceel met peren helemaal blank staan, dat hebben we in al die jaren nooit zo gezien. Het is erg jammer, want er hing een hele mooie oogst. Vorig jaar hadden we ook al nachtvorstschade en dit jaar hadden we veel bloemen. We hebben er alles aan gedaan om de dunning in gang te zetten, maar in een periode van een half uurtje kan er heel veel gebeuren."



Ook Rogier van Damme van Gebr. van Damme uit Nisse spreekt van veel schade op een perenperceel van 11 hectare. "Eigenlijk is het nog te vroeg om de volledige schade op te maken en peren kunnen zich nog een heel eind herstellen, maar dat er schade is, is zeker. Ik heb vanmorgen een rondje naar telers in de omgeving gebeld en veel telers hebben toch de nodige problemen gekregen. Het is erg jammer, want de peren stonden er prachtig voor, maar laten we er het beste maar van hopen. We zijn wel vaker bezorgd geweest na hagelschade en dan mocht het gelukkig ook nog weleens meevallen."

Update maandagmiddag: de schade wordt steeds beter zichtbaar