Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Dertig Vlaamse kinderen ziek door Salmonella in schoolmaaltijden

Woensdag 23 mei werd het FAVV door de ouders van de kinderen en door het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid ingelicht dat meerder kinderen in 2 scholen in de buurt van Pittem en Meulebeke ziek geworden zijn, waarvan er een tiental in het ziekenhuis werden opgenomen. Donderdag 24 mei is de situatie zodanig geëvolueerd dat het Voedselagentschap besloten heeft tot de tijdelijke sluiting van het bedrijf dat de maaltijden aan de scholen leverde.

Het ziek worden van kinderen in verschillende scholen in Vlaanderen zou veroorzaakt zijn door een Salmonella-bacterie, Eén van de mogelijke oorzaken ervan zou de maaltijd zijn die aan de kinderen werd geserveerd. Op 23 mei, toen het FAVV op de hoogte werd gebracht dat een dertigtal kinderen ziek geworden zijn in twee scholen, heeft het onmiddellijk de traiteur bezocht die de maaltijden aan de twee scholen leverde. Na een eerste inspectie werd geen enkel oorzakelijk verband vastgesteld tussen deze onderneming en de zieke kinderen. Onze controleurs hebben een tiental monsters van voedingsmiddelen genomen die momenteel geanalyseerd worden. Het resultaat ervan wordt eerstdaags verwacht.

Gezien de evolutie van de situatie, waarbij op 24 mei in de late namiddag reeds 64 zieke kinderen werden gerapporteerd in 15 verschillende scholen in Vlaanderen waaraan dezelfde traiteur maaltijden leverde, is het FAVV over gegaan tot de tijdelijke sluiting van het bedrijf dat de schoolmaaltijden leverde. Inmiddels hebben FAVV-inspecteurs nieuwe monsters genomen (type "swab") op de infrastructuur van het bedrijf. Ook deze monsters zullen door het Sciensano-laboratorium worden onderzocht.

Het Voedselagentschap stelt alles in het werk om de exacte oorzaak van deze voedselvergiftigingen te weten te komen. Het werkt hiervoor nauw samen met het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid en met Sciensano. We zullen voortduren informatie verspreiden over de evolutie van deze situatie.

Bron: FAVV

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018