Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Niels Zuurbier, Ursem-Zuurbier:

"Meer vraag dan aanvoer in ijsbergsla"

Tholen - De vorst in het voorjaar heeft een flinke tik uitgedeeld. "Dat heeft nu zijn uitwerking. Je ziet dat alle voorjaarsproducten er last van hebben: bloemkool, broccoli, vroege spitskool en ook de ijsbergsla waarmee we vorige week van start zijn gegaan", vertelt Niels Zuurbier van Ursem-Zuurbier. Hoewel de teelt moeizamer verloopt dat andere jaren, hebben ze geen noemenswaardige vertraging opgelopen. "We zijn een weekje later gestart dan normaal. De warmte maakt echter dat er kwaliteitsproblemen ontstaan in de teelt. In Noord-Holland worden de effecten getemperd door het zeeklimaat. In het zuiden van Nederland hebben ze er meer last van. Waarschijnlijk gaan wij de effecten van het warme weer komende tijd ook ervaren."


IJbergsla oogsten 

De positieve kant van de warmte is wellicht dat die de vraag naar ijsbergsla extra opstuwt. Veel mensen hebben de barbecue al een aantal keer gebruikt. Er is momenteel in elk geval een vragende markt. "Ik verwacht ook dat dat nog even aanhoudt. Het aanbod neemt wel wat toe, maar zal zeker de vraag niet overstijgen gezien de kwaliteitsproblemen en weersverwachting voor de komende dagen."
 
IJsbergsla blijft een populair product, de markt is breed met afzet in het buitenland, richting snijderijen en richting versmarkt. Het resulteert is een tevredenstellende prijsvorming in de vrije markt. Niels: "We zitten nu rond de 4,5 euro per doos van 10 kroppen." De krapte op de markt maakt de positie van de telers echter niet sterker. "Je hebt natuurlijk je contractwerk dat al is afgesproken. Daarbij verwachten de afnemers dezelfde prijzen als vorig jaar. Voor duurzaamheid wordt niet betaald. PlanetProof/Milieukeur is standaard geworden maar toch ze verwachten het voor dezelfde prijs als vorig jaar. Daar worden wij niet blij van."
 
Ursem-Zuurbier teelt ijsbergsla en spitskool. Aan ijsbergsla wordt ongeveer 200 hectare geplant in de omgeving Heiloo-Alkmaar-Heerhugowaard. Het eindproduct, gesneden met oogstrupsen, wordt van het land af direct terug gekoeld in een vacuĆ¼mketel. Daardoor kan het product na oogsten binnen 3 uur worden geleverd aan de verschillende afnemers, verpakt in zakjes voor de versmarkt of los in dozen voor de snijderij. IJsbergsla van Ursem-Zuurbier wordt via The Greenery afgezet.
 
Voor meer informatie:
Ursem-Zuurbier 
Donkereweg 6a
1704DV, Heerhugowaard
M: 06-54741523