Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Luc Vanoirbeek, Boerenbond:

"Voedsel alweer weggegeven voor dumpprijzen"

De Boerenbond staat zeer kritisch ten opzichte van de opening van het pop-up restaurant van Lidl in Gent. "Dit is natuurlijk positief voor de studenten, maar dat voedsel alweer wordt weggegeven aan dumpingprijzen schiet echt in het verkeerde keelgat. Dit is totaal niet duurzaam voor de boeren", zegt Luc Vanoirbeek, woordvoerder van Boerenbond tegen De Morgen. In het restaurant kunnen studenten een gezonde en goedkope maaltijd krijgen tijdens de hele blokperiode die loopt tot 23 juni.

"Het is vooral dankzij de korte keten dat wij erin slagen om onze prijzen te drukken", zegt Isabelle Colbrandt, woordvoerder van Lidl. "Onze verse producten kopen we zo veel mogelijk bij de landbouwers zelf. Op die manier kunnen we tussenschakels uit het proces houden en kunnen wij onze groenten en fruit goedkoper aanbieden."

"Voor ons is het eigenlijk allemaal wat dubbel", zegt Luc Vanoirbeek, woordvoerder van Boerenbond. "Het aandeel producten dat Lidl via de korte keten zou kopen, is heel beperkt."

Landbouwexpert Frank Nevens (UGent) zegt dat de marketingstunt van Lidl een verkeerd signaal afgeeft. "Als je voeding gaat weggeven aan spotprijzen, doe je alsof het een wegwerpproduct is. Dat geeft een vertekend beeld van een productieproces dat nu heel onrechtvaardig is." Het probleem met de korte keten is volgens hem dat het concept momenteel nog moeilijk toe te passen is. "Ketens willen enkel in grote hoeveelheden kopen en daarvoor zullen ze niet elke boer afzonderlijk afgaan. Voor veel landbouwers blijft de korte keten daardoor niet veel meer dan een mooi idee, zeg maar een sprookje."

Klik hier voor het hele artikel.

Bron: De Morgen, Vilt

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018