Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Goudbessen uit Latijns-Amerika

De goudbes, een bes die, hoewel oorspronkelijk afkomstig uit Peru, voornamelijk in Colombia geteeld wordt, is niet erg bekend. De goudbes kan gemakkelijk verward worden met de oranje cherrytomaat, hoewel de goudbes een omhulsel heeft en aan een kleinere plant groeit.Degenen die de goudbes geproefd hebben, zijn van mening dat de smaak ervan ergens tussen die van een sinaasappel en een tomaat ligt en dat het fruit een uitgesproken zoete en citrusachtige smaak heeft. De Colombiaanse Corporatie van Landbouwonderzoek (Corpoica) heeft in 2016 twee soorten goudbes geleverd aan kleinschalige, gemiddelde en grootschalige telers in de departementen La Boyaca, Cuandinamarca en Nariño.

In Mexico is goudbes de grote onbekende, hoewel er ook mensen zijn die interesse hebben getoond voor het doen van onderzoek naar het fruit. Dat is ook zo het geval voor Dr. Manuel Sandoval, professor aan de postdoctorale school van Montecillos. Hij beantwoordde enkele vragen van Jess Valencia, die een blog over het onderwerp schreef.Dr. Sandoval heeft al het een en ander geconcludeerd met betrekking tot de rentabiliteit van de goudbes voor Mexicaanse telers. De teelt in Mexico zou werken met hydrocultuur, in kassen en op bepaalde hoogtes onder bepaalde klimatologische omstandigheden. Sandoval: "Het fruit zou bijvoorbeeld in de regio van Los Reyes geteeld kunnen worden vanwege de hoogte maar je moet niet vergeten dat deze plant afkomstig is uit gebieden met gematigde klimaten, zoals de Peruaanse Andes. Het zou zonder tegenslagen gedijen in Michoacán op 1500 meter hoogte. Een andere voorwaarde is echter dat er geen vorst moet zijn of het fruit moet in kassen of tunnels geteeld worden. Het Purepecha Plateau zou een ideale plaats zijn voor het telen van goudbes."Dr. Sandoval heeft in Mexico geëxperimenteerd met de Colombia variëteit, een van de bekendste ter wereld, evenals de rassen uit Kenia en Zuid-Afrika, die een andere kleur, maat, plantstructuur, smaak en vorm hebben. Volgens zijn conclusies is de Colombia variëteit zeer winstgevend voor Mexicaanse telers, aangezien door middel van hydrocultuur en kassen de opbrengsten verhoogd zouden kunnen worden en er 300 % meer opbrengsten bereikt zouden kunnen worden dan op de Colombiaanse plantages.

In Peru wordt er ook onderzoek gedaan naar de teelt van de goudbes. Agronomisch ingenieur Luis Gustavo López Castro, die met kleinschalige landbouwers werkt aan de plattelandsontwikkeling in Piura, zei tegen Jess Valencia dat "je er goed rekening mee moet houden goudbes sterk verschilt van blauwe bes, die ook in Peru geteeld wordt. Dit omdat de goudbes minder investering vereist, maar ook tegen een goede prijs afgezet wordt, aangezien het een van de high-end gastronomische voorkeuren op de Europese markten is".Verder legde hij nog uit: "In Peru wordt de goudbes geteeld door kleinschalige telers in de Sierra op kleine gebieden: op een kwart hectare of een halve hectare bijvoorbeeld. Deze telers zijn verenigd en, in tegenstelling tot wat het geval is met blauwe bes oogsten, stelt hun volume hen in staat om concurrerender te zijn".


Dit artikel is gebaseerd op Jess Valencia's blog. Klik hier om de hele blog te lezen.

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018