Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees Heegsma:

"Prijs grove peen blijft stijgen, koelhuispeen gaat richting eindstreep"

Tholen - De peenhandel loopt goed door en de prijzen vertonen sinds maart een stijgende lijn. De nieuwe oogst komt mondjesmaat beschikbaar. Dat is gunstig voor de prijsontwikkeling ziet Kees Heegsma van het gelijknamige handelsbedrijf. Er zit echter wel een maximum aan wat de consument bereid is om te betalen. "Wanneer de consumentenprijs boven de euro komt, zie je dat de consumptie terugloopt. Ook plant de retail minder promoties met wortelen in, waardoor de aandacht voor het product verslapt. Voor de consumptiemarkt verwacht ik daarom dat de prijsstijgingen van de afgelopen tijd richting de eindstreep zullen gaan, ook omdat de kwaliteit van de bewaarpeen terugloopt. Prijzen voor grove peen kunnen nog verder stijgen. De snijderijen hebben volumes nodig en die zijn voorlopig niet beschikbaar vanuit de nieuwe oogst"


Areaal wortelen in Spanje, dit jaar is minder aangeplant

Krapte aan peen
Een samenloop van omstandigheden maakt dat er momenteel krapte op de markt is in peen. De Nederlandse peentelers kunnen daardoor weer gaten vullen. "Het is een totaal andere situatie dan vorig jaar, toen we met partijen bleven zitten. Dit jaar zagen we vanaf januari tot maart een gemiddeld prijspeil, daarna is de markt behoorlijk in beweging gekomen. Er zijn een aantal ongelukken als gevolg van weersomstandigheden gebeurd, zowel tijdens de oogst in 2017 als in het nieuwe groeiseizoen. Deze samenloop van omstandigheden maakt dat er veel vraag is naar de Nederlandse bewaarpeen. Nederlandse telers die nog goede kwaliteit in de koelcel hebben, kunnen de verliezen van vorig jaar compenseren maar er zijn ook telers die wegens kwaliteitsproblemen al vroeg van hun peen afscheid hebben moeten nemen. Voor hen is het zuur dat de prijzen nu pas stijgen. "

Lagere opbrengsten nieuwe peen
De consumptiemarkt is op zoek naar nieuwe peen maar is grotendeels nog overgeleverd aan de bewaarpeen. Er komen geen volumes met verse oogst uit Spanje. "Er is dit jaar 20 tot 30 procent minder ingezaaid en door de hevige regenval aan het begin van het jaar is de peen niet goed gegroeid. Er is zeker 50% minder beschikbaar dan normaal gesproken in deze tijd van het jaar. Daarom zie je dat Israƫl, dat lange tijd niet actief was op de Duitse markt met gangbare wortelen, nu ook weer opgestart is. Wij kunnen tot eind volgende week blijven leveren vanuit Spanje en zullen daarna overschakelen op Frans product, maar ook daar liggen de opbrengsten lager dan anders. Nieuwe wortelen uit Nederland komen in week 26 beschikbaar."



Lange termijn
Het gaten vullen werkt dit jaar weer maar of het op lange termijn houdbaar is? "Wanneer je naar de afzet in afgelopen jaren kijkt, zie je een dalende trend op de Duitse markt. Duitse retailers eisen regionaal product. Deze ontwikkeling zie je ook in andere landen. Die ontwikkeling is naar mijn idee gebaseerd op emotie die nog eens maatschappelijk gevoed wordt. Zolang er voldoende product in de regio beschikbaar is, wordt hiermee goede sier gemaakt. Zodra het aan voldoende beschikbaarheid ontbreekt, wordt het verhaal weer overboord gegooid."

Regio boven kwaliteit
Nederland onderscheidt zich door het leveren van goede kwaliteit en terughoudend gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. "Op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen zingt ieder land in Europa zijn eigen liedje. Nederland heeft een goede naam en is een voorloper, ook in wortelen maar toch lijkt de retail regio boven de kwaliteit te stellen."

Voor meer informatie:
Heegsma BV
Kees Heegsma
Straatweg 74
8531 PZ Lemmer
T +31(0)514 56 92 24
F +31(0)514 56 93 97
M 06 53 24 48 28
E info@heegsmabv.nl
W www.heegsmabv.nl