Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Neerslag komt als geroepen voor telers in Citrusdal

De hoge dagtemperaturen van de afgelopen week in Citrusdal in de Zuid-Afrikaanse Westkaap zijn onderbroken door een aantal dagen met neerslag. De neerslag geeft opluchting voor de lokale telers en zorgt voor lagere temperaturen, die nodig zijn om het fruit op kleur te laten komen. Dit geldt met name voor de navel-sinaasappelen, waarvan het seizoen twee tot drie weken later dan normaal loopt. Er wordt vanuit Citrusdal geëxporteerd naar de VS. Volgens sommige telers zijn de omstandigheden op de Amerikaanse markt nu perfect, omdat het seizoen van Californië relatief vroeg wordt afgerond. Zuid-Afrikaans citrus komt tegen het einde van mei op de Amerikaanse markt en in Citrusdal lopen de pakstations op volle toeren. Op dit moment kunnen de Navel-sinaasappelen van de Westkaap de beste prijzen behalen in de VS, met de EU, Rusland en het Midden-Oosten als goede tweede.

De neerslag van de laatste dagen verhoogt het risico op schade aan de navelsinaasappelen. De regen werkt echter ook een goede kleuring in de hand, die nodig is voordat het fruit naar de VS kan worden gestuurd. In sommige plantages in Citrusdal is de Navel-oogst al begonnen. Bij andere teeltbedrijven wordt aangegeven dat het fruit in razend tempo zal worden geplukt als het citrus eenmaal goed op kleur is gekomen. Volgens telers zijn de Navels groter dan vorig jaar en hebben ze een goede interne kwaliteit en sapgehalte. De problemen die de sector van Citrusdal in het vorige seizoen teisterden, zoals scheuren in het fruit of rotting door de alternaria-schimmel, zijn nu gelukkig afwezig.

Seizoen goed van start
Het seizoen voor zacht citrus begon in Citrusdal ongeveer zes weken geleden met satsuma's. Deze fruitsoort werd op de Britse markt goed ontvangen. De vroege clementines die de satsuma's opvolgden hadden een uitstekende kwaliteit en formaat, hoewel het volume van de clementines 5% tot 10% lager dan normaal lag. 

Telers in Citrusdal exporteren het grootste deel van hun zachte citrus naar de VS. Er is deze regio meer geïnvesteerd in overdekte plantages voor zacht citrus. Hierdoor heeft het fruit nu een verbeterde interne kwaliteit, ontwikkelt de kleur van het citrus zich beter en wordt het fruit sneller rijp. De overdekte plantages veroorzaken echter ook een hogere mate van luchtvochtigheid, dat volgens de telers als nadeel heeft dat er hierdoor meer sprake is van ongedierte.

Meer vraag naar ongewaxte citroenen
De citroenen in Citrusdal zijn snel op kleur gekomen. De oogst begon meer dan een maand geleden en zal naar verwachting nog zo'n tien weken doorlopen. De kwaliteit van het fruit is erg goed en de opbrengst van de oogst is groter dan van vorig jaar, ook omdat toen de gevolgen van de droogte duidelijker te zien waren. Het citroenenseizoen is snel op gang gekomen. Volgens sommige telers lijkt het alsof dit jaar citroenen over het gehele spectrum min of meer tegelijkertijd rijp zijn geworden, waardoor meer fruit tegelijkertijd op de markt terecht kwam. De volumes die in het jaar tot nu toe naar Europa zijn geëxporteerd zijn bijvoorbeeld groter dan vorig jaar.

Ook is er sprake van een toename in de export van ongewaxte citroenen. Deze citroenen worden naar Japan, het Verenigd Koninkrijk en de EU gestuurd. "In mijn achttien jaar in deze sector heb ik nog nooit zoveel vraag naar ongewaxte citroenen gezien," zegt een handelaar. "Iedereen zoekt naar fruit met minder residugehaltes. Het nadeel van ongewaxte citroenen is echter dat ze sneller vocht verliezen. Een conventionele citroen verliest grofweg 6% aan vocht in een periode van vier tot zes weken. We zullen moeten zien hoe het met deze citroenen zal gaan."

De maten van de citroenen zijn goed. Over het algemeen hebben ze een maat van tussen de 100 en 138. 

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018