Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Panama profiteert van vertraging watermeloenenseizoen Spanje

De teelt en export van watermeloenen in Panama is gepland voor een seizoen dat loopt van februari tot mei, dat wil zeggen dat de oogst in week 18 eindigt. Dit jaar eindigde het seizoen echter in week 16, vanwege de regenval waar het land mee te maken kreeg aan het begin en het einde van het seizoen.



Over het algemeen was het een goed seizoen voor de Panamese watermeloen met de oogst van goed fruit van de variëteiten Extra Firmes en Mini. De kwaliteit van de watermeloenen met pit is echter gedaald.



Carlos Campos, directeur van Potuga Fruit, legt uit dat in zijn areaal van 130 hectare "in de afgelopen drie jaar de variëteiten watermeloen die geteeld worden zijn veranderd aangezien we ons zijn gaan richten op de markt voor de Extra Firmes en Mini variëteiten, terwijl we een klein gebied hebben behouden voor watermeloenen met pit". 



De belangrijkste buitenlandse afzetmarkten voor Potuga Fruit zijn het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Nederland. Met betrekking tot de variaties in meloenprijzen in het geval van hun handel met Europa legt Carlos uit dat er sprake is van "contracten met vastgestelde prijzen voor het gehele seizoen. Daarom tast de variatie in marktprijzen ons niet direct aan, alleen in het geval van watermeloenen met pitjes".

Concurrentie in de sector
Voor Panama is Spanje de grootste concurrent in de watermeloenensector. Als Spanje vroeg oogst, zorgt dat voor een prijsdaling. Campos stelt echter dat "de concurrentie ons niet teveel aantast, aangezien iedere exporteur beschikt over vastgestelde contracten met verschillende importeurs". 



Het feit dat Spanje dit jaar wat later binnenkomt op de markt komt de afzet van de watermeloenen die in week 17, 18 en 19 in Nederland aankomen ten goede. Hoewel dit ervoor zou kunnen zorgen dat Potuga Fruit zijn afzetseizoen uitbreidt, stelt Carlos Campos dat dat "iets is waarvan we als exporteurs allemaal dromen. Het klimaat is echter een beperkende factor. In mei begint namelijk het regenseizoen in ons land, waardoor het fruit de kwaliteit verliest die vereist is voor de export".


Voor meer informatie: 
Carlos Campos
Potuga Fruit
Panamá
T: +507 977 26 91
Publicatiedatum: