Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Slechte weersomstandigheden en een schaarse vruchtzetting

Catalaanse perzik- en nectarine-oogst 17 % kleiner

De algemeen directeur van Afrucat, Manel Simon, en de algemeen directeur van Voeding, Kwaliteit en Agrifood Industrie van het Ministerie van Landbouw (DARP), Carmel Mòdol, presenteerden samen met Ferran de Noguera, de directeur van Territoriale Diensten van DARP in Lleida, de oogstramingen voor perzik en nectarine in Catalonië. Deze laten een algemene vermindering van 17 % zien, neerkomend op 471.430 ton. De ronde perzik daalt met 13 % (114.250 ton), de platte perzik met 18 % (127.560 ton), de nectarine met 19 % (207.310 ton) en de pavía met 12 % (22.310 ton).

Deze daling wordt veroorzaakt door verschillende factoren, zoals een schaarse, onregelmatige en lange bloei, gevolgd door een schaarse vruchtzetting. De toekomstige oogst zal ook verkleind zijn vanwege de vorst van eind februari en maart (dit geldt vooral voor de vroege variëteiten) en de hagel van de maanden april en mei.

In Lleida wordt een aantasting voorzien die beperkt is tot de vroege rassen, terwijl de aantasting in Tarragona en Barcelona meer algemeen is, hoewel de vroege rassen ook daar het meest getroffen zijn.

Wel moet in acht worden genomen dat de huidige raming vergeleken wordt met die van het seizoen van 2017, dat gekarakteriseerd werd door zeer hoge volumes. Het seizoen wordt ongeveer 8 - 10 dagen later dan vorig jaar verwacht.

Voor het eerst wordt er een afname, van 2 %, van het areaal voor perzik en nectarine waargenomen. Deze afname is afhankelijk van de soort en moet beschouwd worden in zijn totaliteit, gezien het feit dat er bij alle soorten sprake is van de omschakeling op andere rassen. Bekeken per ras zijn het de nectarines die het meest achteruitgaan, terwijl ronde perziken oppervlak herwinnen.
Publicatiedatum: