Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Een statistisch overzicht

De Europese groenten- en fruitsector

Dit artikel is gewijd aan de groenten- en fruitsector in de Europese Unie. Een reeks agrarische gegevens van een aantal Eurostat-statistieken (landbouwstructuurenquête, statistieken van de jaarlijkse gewasproductie, prijzen, economische verslagen) werden hiervoor gebruikt ter aanvulling op statistieken van de handel, productie en de dagelijkse consumptie van groenten en fruit om de verschillende stadia van de teler naar de markt te beschrijven. 
 

De groenten- en fruitsector in de EU is verdeeld. Een paar lidstaten zijn verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van de productie, handel en verwerking en andere leveren nagenoeg verwaarloosbare volumes. Twee derde van de bevolking van de 28 EU-landen eet dagelijks minimaal één portie groenten en fruit. 


Volgens de laatste landbouwstructuurenquête (2013) waren er bijna 920.000 bedrijven die verse groenten teelden, wat neerkomt op 12,4% van alle Europese agrarische bedrijven met een akkerbouwareaal. Bijna de helft (49,4%) van deze bedrijven bevond zich in slechts drie landen: Roemenië (22,1%), Polen (15,4%) en Spanje (11,9%). 15 landen daarentegen hadden ieder een aandeel van minder dan 1% (Afbeelding 1). 
 

Het gemiddelde oppervlak per bedrijf dat in de EU aan de teelt van verse groenten was gewijd, bedroeg 1,7 hectare: de grootste arealen werden in het Verenigd Koninkrijk gemeten. 
 
Twee lidstaten hadden groentenarealen die ver boven het gemiddelde lagen: het Verenigd Koninkrijk (17,4 hectare) en Nederland (10,3 hectare). In 13 lidstaten lag de gemiddelde oppervlakte die aan de groententeelt was gewijd onder het EU-gemiddelde. Dit waren Roemenië en Bulgarije (beide 0,3 hectare) en Litouwen (0,1 hectare). Dit betekent enerzijds dat 14% van het groentenareaal van bedrijven is die groenten teelden op minder dan 1 hectare. Dit type bedrijf vormde 79,5% van alle groententeeltbedrijven. Anderzijds was 20,5% van de bedrijven met een groentenareaal van minimaal 1 hectare goed voor 86% van het totale groentenareaal in de EU (Afbeelding 2). 
 

 
7.2 % van alle verse Europese groenten werd geteeld onder glas of andere bedekkingen. Dit percentage lag in Spanje (17,2%) en Italië (13,3%) aanmerkelijk hoger. 
 
Publicatiedatum: