Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Kwaliteitscontrole bij BaRe in Noorwegen

BaRe in Kaldfjord vlak bij het noordelijk gelegen Tromsø zorgt elke dag weer dat de klanten van REMA 1000 kunnen kiezen uit een overvloed aan groenten. Iets wat volgens Arnfinn Mikalsen in deze noordelijke streek lastiger is dan in meer zuidelijk gelegen gebieden. "De afstanden zijn lang, waardoor de logistiek vaak problemen oplevert. Met Pasen werd dat pijnlijk duidelijk, toen veel wegen door het slechte weer in Finnmark gesloten waren. Normaal vervoeren we alles over de weg, maar toen moesten we naar de postboot, de Hurtigruten, uitwijken," zegt hij. De lange afstand kan ook gevolgen hebben voor de kwaliteit van de producten. Het vervoer van Oslo naar Tromsø kost al gauw twee of drie dagen, en dan moet het vandaar nog naar de eindbestemming. Tegenwoordig is het al veel beter dan vroeger. Onze trailers zijn aangepast voor dit soort transporten. En in iedere fase van het transport is er aandacht voor kwaliteit. "Onze vrachtwagens zijn ingedeeld in twee temperatuurzones, zodat de producten langer vers blijven, terwijl vroeger alles in één ruimte werd opgeslagen," vertelt Mikalsen.

Kwaliteitscontrole

Op de locatie in Kaldfjord heeft BaRe drie mensen in dienst die zich alleen maar met de kwaliteit bezighouden. Ze zorgen dat alle producten worden gecontroleerd, als ze binnenkomen, maar ook voordat ze naar de eindbestemming gaan. "Er kan met fruit veel gebeuren tijdens het transport. Ook al wordt het in Oslo gecontroleerd, het is belangrijk dat wij dat hier ook doen," zegt Tom Eilertsen, kwaliteitscontroleur van BaRe. "We nemen steekproeven van alles wat binnenkomt. Dat zijn vijf of zes trailers vol per dag. Avocado's moet je doorsnijden om de kwaliteit te beoordelen, maar bij veel andere producten kunnen we volstaan met voelen en ruiken."

Bij BaRe kunnen ze precies de herkomst van alle producten nagaan. Ze weten ook in hoeverre de omstandigheden in het land van herkomst gevolgen hebben voor het product. Als het bijvoorbeeld in Spanje veel heeft geregend, is de kwaliteit van de sinaasappelen minder. Daarnaast hebben ze inzicht in de hoeveelheid groenten en fruit die wordt verkocht in de 32 REMA 1000 vestigingen waarvan BaRe de leverancier is. "Uit onze cijfers blijkt dat mensen op het platteland meer traditionele kost eten, met veel aardappelen en wortelen. In Oslo worden meer mango's en zoete aardappelen verkocht. Maar we zien wel dat er ook hier verschuivingen beginnen te komen, dus zo heel ouderwets zijn we hier nu ook weer niet," vertelt Eilertsens collega Gøril Martinsen. Daarnaast worden er steeds meer bessen verkocht, zowel blauwe bessen en aardbeien als rode bosbessen en gele bosbramen. "Vroeger ging iedereen zelf bessen plukken in het bos, maar het is nu een andere tijd. De meeste mensen plukken nu niet zelf, maar vinden het wel leuk om bijvoorbeeld jam te maken," zegt Martinsen.

Meer groenten en fruit

Zowel de levensmiddelenindustrie als de overheid hebben de afgelopen jaren benadrukt dat mensen meer groenten en fruit moeten eten. Voor 2020 moet er een toename van 20 procent worden gehaald. Dat is te merken in de winkels. "De consument koopt steeds meer groenten en fruit. Alleen al dit jaar zien we een toename van 10 procent, dus dat ziet er goed uit," vindt Arnfinn Mikalsen. "Neem bijvoorbeeld de sinaasappelen, daarvan hebben we alleen al voor Pasen 77.000 kilo verkocht. En voor de kerst verkochten we 120.000 mandarijnen. Ook de minipruimtomaten zijn populair, en tijdens reclameacties in de winkels gaan er zo 2500 bekers per week over de toonbank. Het is wel duidelijk dat we meer groenten en fruit eten dan ooit tevoren."

Bron: www.nordlys.no


Publicatiedatum: 24-5-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: