Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrika: kleinere export hardfruit door droogte

In Zuid-Afrika zijn onlangs de laatste appelen en peren van het seizoen geoogst. Hoewel het een moeilijk seizoen was, had het erger kunnen zijn geweest als het areaal in de afgelopen jaren niet consequent was uitgebreid. Hierdoor heeft de Zuid-Afrikaanse sector een buffer aan kunnen leggen tegen ernstige verliezen. Ook was er in het afgelopen seizoen ondanks de tegenslagen ook sprake van weersomstandigheden die gunstig waren voor de kleuring van het fruit.

HORTGRO, het Zuid-Afrikaanse overkoepelende orgaan voor de fruitsector, heeft als prognose gesteld dat de export van appelen 14% lager uitvalt dan vorig jaar. Bij peren is deze geraamde afname in export met 7% iets lichter dan bij appelen. 


Prognose van de appelexport aan het einde van week 18. Bron: HORTGRO.

De appelexport wordt dit jaar geraamd op 28,8 miljoen kartons van 12,5 kg. Met het einde van week 20 stond de appelexport op iets meer dan 11 miljoen kartons.

Bij alle appelrassen is er sprake van een afname in de export wegens een verminderde opbrengst qua oogst en fruit met kleinere maten. De oorzaak hiervan ligt bij het feit dat de meeste Zuid-Afrikaanse appelteeltgebieden voor het derde jaar op rij met droogte te maken hadden.

Hoewel de maten van het fruit een probleem zijn, heeft de kleur zich beter ontwikkeld dan in het vorige seizoen. Het volume aan Pink Lady-appelen zal naar verwachting met 10% afnemen, terwijl het volume aan Cripps Red met 11% lager uitvalt.

Aan het einde van week 20 werden de meeste appelen naar het Verenigd Koninkrijk gestuurd. Het Verenigd Koninkrijk geldt als land op zich al langere tijd als de grootste exportmarkt voor Zuid-Afrikaanse appelen. De grootste markten qua regio zijn het Verre Oosten en Zuidoost-Azië, waarbij met name Maleisië en Bangladesh een belangrijke rol spelen. Er werd in het gehele seizoen tot week 19 voor 3,1 miljoen aan kartons van 12,5 kg naar deze markten gestuurd, wat jaar op jaar een afname in volume is van 27%. 

De appelexport naar de EU steeg dit jaar met 40%, terwijl het volume naar het Verenigd Koninkrijk toenam met 14%.

Peren
De afnames in export waren dit jaar minder ernstig bij de perensector. Dit komt voor een deel door de goede kleurontwikkeling bij blosperen van dit seizoen. Ook is bij sommige perenrassen zelfs sprake geweest van een toename in export. Bij de export van Cheeky-peren wordt uitgegaan van een toename van 48%, wat te maken heeft met de opbrengst van nieuw aangelegde plantages. Bij de export van Sempre-peren wordt een toename geraamd van 19%. De perenexport vanuit de Langkloof-regio nam jaar op jaar toe met 5%. Bij andere teeltgebieden nam de perenexport echter af met 5% tot 10%.


Prognose van de perenexport aan het einde van week 18. Bron: HORTGRO.

Aan het begin van het seizoen werd door sommige analisten een prognose gesteld van een afname in perenexport van zoveel als 25%. Zo ver is het echter niet gekomen.

De maten van vroege perenrassen waren in dit seizoen kleiner. Volgens sommige telers vielen de maten van Packham-peren bijvoorbeeld twee maten kleiner uit. Ook de Forelle-peren zijn dit seizoen kleiner, hoewel de kleuring van de blosperen een meevaller is, gezien de huidige teeltomstandigheden.

Het seizoen voor Forelle-peren begon dit jaar later. De export in het jaar tot nu toe van Forelle-peren is zodoende duidelijk lager dan vorig jaar. In het geval van de EU is er 24% minder aan Forelle geëxporteerd.

De EU is nog steeds veruit de grootste markt voor Zuid-Afrikaanse peren. De export naar de EU is jaar op jaar met 18% afgenomen. De tweede grootste markt is het Midden-Oosten. Dit jaar zijn daar 15% minder peren naartoe gestuurd.


Publicatiedatum: