Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zweden: grotere aardbeienoogst door warm weer

Het extreem warme weer in Zweden van de afgelopen weken heeft gezorgd voor een grotere opbrengst van aardbeie. Op dit moment is het aardbeienseizoen van Zweden pas net van start gegaan.

"We hebben op dit moment zeer goede volumes. De extra warmte en de zon zorgen ervoor dat de aardbeien erg snel rijp worden. Het seizoen is pas vorige week van start gegaan, maar we hebben nu al een goede opbrengst. Als het weer op deze manier aanhoudt, vindt de seizoenspiek naar verwachting plaats tussen 12 en 20 juni, vlak voor het midden van de zomer," zegt Anita Jansson van Hebes.



De aardbei geldt in Zweden als het ideale zomerfruit. Tijdens de zomermaanden heeft elke Zweedse consument aardbeien in huis. De enorme toename in aanbod zal naar verwachting leiden tot lagere prijzen, met name tijdens de seizoenspiek.

Een van de telers die aan het bedrijf Hebes is verbonden is Rickard Bergkvist uit Eriksgården. "De oogst komt dit jaar door het warme weer erg snel. Ik heb vandaag voor 150 liter aan aardbeien geplukt. We verwachten morgen een volume van 250 tot 300 liter. De aardbeienteelt begint elk seizoen in Zweden normaal vrij langzaam. Het fruit wordt doorgaans geleidelijk aan rijp als de temperaturen op een gestaag tempo oplopen. Dit jaar worden alle aardbeien echter tegelijkertijd rijp. Ik kan niet voor alle Zweedse telers spreken, maar ik vermoed dat we dit jaar een korter seizoen gaan krijgen," aldus Rickard Bergkvist.



De eerste aardbeien vanuit Eriksgården liggen nu al in de schappen. Deze aardbeien behoren tot de rassen Malling Centenary, Rumba en Flair. Volgens Anita Jansson hebben de eerste aardbeien een geweldige smaak en een zeer goede kwaliteit. Ook hebben de aardbeien een diepere rode kleur dan wat normaal bij de eerste aardbeien van het Zweedse seizoen te zien is.

Hebes-CEO, Roland Nilsson gaf aan dat dit een fantastisch jaar voor de omzet van aardbeien gaat zijn. Voor een deel heeft dat te maken met voetbal. "Dit jaar vindt het WK plaats, waarbij het Zweedse team aanwezig is. Dat betekent dat iedereen thuis blijft om de wedstrijden te zien. Daar wordt doorgaans veel bij gebarbecued en bij wijze van dessert ook vaak aardbeien gegeten," zo redeneert Nilsson.

Voor meer informatie:
Anita Jansson
Hebe Frukt & Grönt AB
Tel: +46 31 780 27 00
Fax: +46 31 19 33 28
Email: anita.jansson@hebe.se
www.hebe.se
Publicatiedatum: