Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bart Bruyninckx, Bruyninckx

"Friseline komt maar moeilijk uit de startblokken”"


Tholen – "Sinds een jaar of drie zijn we bezig met het telen van friseline",vertelt Bart Bruyninckx van het gelijknamige bedrijf. "Ik heb het gevoel dat friseline maar moeilijk uit de startblokken komt. Wanneer je grote volumes wilt draaien, moet het product bij de supermarkt liggen, maar supermarktinkopers zijn voorzichtig met nieuwe producten. Op dit punt loopt het wat moeilijk met de afzet van friseline." 


Ondanks dat friseline al een aantal awards in de wacht heeft gesleept zoals de Goude Tavola en de We're Smart World product van het jaar, ligt de groente nog niet in de supermarkten. "We zijn druk bezig om reclame te maken voor de friseline, zodat de supermarktinkoper het wil proberen. Op dit moment gaat een groot deel van de friseline via de veiling naar groothandels en vanuit daar naar de horeca", aldus Bart.

"De consumenten moeten friseline echt gaan ontdekken. Zeker nu de zomerdagen eraan komen is friseline een leuk alternatief om in een salade te gebruiken. Als je friseline gaat koken, verliest het zijn kleur en structuur en dat is zonde. Wanneer men friseline met een dressing aanmaakt, kan het tijdens de warme dagen tijdens de barbecue gegeten worden. In een salade kan men eindeloos met friseline variëren", zegt de teler. 





"Het is de bedoeling om de friseline jaarrond te telen. Op dit moment proberen we aan de vraag te voldoen", aldus Bart. Wanneer het teeltbedrijf van de oude naar de nieuwe wortelen overgaat, is het mogelijk dat er een klein gaatje komt in de aanvoer. Maar Bruyninckx wil de friseline het hele jaar door aan kunnen bieden. In België is Bruyninckx de enige friseline teler. 

Naast friseline teelt Bruyninckx al achttien jaar mini witlof, ook wel bekend als de chiconnette. "De zomer en de vakantie komen eraan, dat betekent dat de vraag naar mini witlof langzaam afneemt. De mini witlof wordt jaarrond geteeld, maar de winterperiode is het hoogseizoen. Het afgelopen seizoen is vrij gelijk aan de voorgaande jaren. Er is geen terugval geweest in de afname, maar ook geen grote toename van de vraag", aldus de teler.





In België zijn er twee aanbieders van mini witlof en daar is Bruyninckx er één van. De mini witlof gaat voor een groot deel naar de supermarkten. Het andere deel gaat via de veiling naar andere afzetmarkten, maar daar heeft de teler geen goed zicht op. "Naast de teelt verwerken we ook de mini witlof, we garen de witlof voor. De focus van Bruyninckx ligt dit jaar op het grootmaken van de friseline en de supermarktinkopers ervan overtuigen, friseline in de schappen te leggen", besluit Bart. 


Voorgegaarde witlof 

Voor meer informatie:
Bart Bruyninckx
Bruyninckx
Schuttersveldstraat 7
3272 Messelbroek
+32(0)475 842 759