Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Met de 'Potato Blight App' van het North Dakota Agricultural Weather Network

Nieuw offensief tegen aardappelziekte

Aardappeltelers in de Amerikaanse staten Noord-Dakota en Minnesota hebben nu een nog beter middel om de gevreesde aardappelziekte te bestrijden. Het North Dakota Agricultural Weather Network (NDAWN) heeft de 'Potato Blight App' voor Apple en Android toestellen gelanceerd.

"We willen onze telers oplossingen bieden die zij in de praktijk kunnen gebruiken," vertelt Andrew Robinson. "Aardappelen zijn een belangrijk gewas in het noordelijke deel van de Red River Valley, het oosten van Noord-Dakota en westen van Minnesota. De regio is de grootste producent van roodschillige aardappelen in de Verenigde Staten en de enige regio die grote volumes teelt voor de versmarkt en verwerkende industrie. 

Aardappelziekte vormt een bedreiging voor de aardappelproductie in deze regio's. Eén variant treedt vroeg en een andere relatief laat in het seizoen op. De late variant vormt de grootste bedreiging. De ziekte veroorzaakte onder meer de desastreuze hongersnood in Ierland in 1840 en kan hele akkers verwoesten. Hoewel de ziekte in deze regio nog betrekkelijk zeldzaam is, duikt hij toch regelmatiger op na langdurige natte periodes."

Nu geeft de Potato Blight app van NDAWN per akker aan wanneer de condities optimaal zijn voor aardappelziekte zodat telers gericht fungiciden toe kunnen passen.

Volgens agweek.com maakt de app gebruik van gegevens van de NDAWN dat weerstations heeft in heel de regio. Al ruim 100 telers hebben aangegeven de app te gaan gebruiken, die hier te downloaden is.

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018