Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Europa volgens sommigen mede schuldig aan droogte in Chili

Chili: Europese vraag naar avocado's onverzadigbaar

De provincie Petorca in de Chileense regio Valparaiso is één van de grootste avocadobolwerken ter wereld en avocado's zijn enorm populair. Avocadobomen vragen echter om veel water en Chilenen in Petorca vinden dat de tuinbouwsector de lokale droogte verergert. Ze menen dat telers teveel grondwater oppompen en rivieren droogleggen, waardoor er onvoldoende drinkwater voor de lokale bevolking overblijft. 

Naar verluidt installeren avocadotelers illegaal pijpen en bronnen om water uit rivieren om te leiden en er hun bomen mee te irrigeren. Als gevolg hiervan zijn rivieren droog komen te liggen en is het grondwaterpeil gedaald, waardoor er lokaal droogte heerst. 

Het kost gemiddeld 2.000 liter water om een kilo avocado's te telen, dat zijn ongeveer twee stuks fruit van gemiddeld formaat. Dit is vier maal de hoeveelheid water die nodig is om dezelfde hoeveelheid sinaasappelen te telen, een gewas dat ook als behoorlijk waterverslindend te boek staat. 

"Mensen worden ziek door de droogte. We moeten kiezen tussen koken, wassen of onze behoefte doen in een gat in de grond of plastic zak, terwijl tuinbouwbedrijven steeds meer verdienen aan de avocadohandel," vertelt wateractiviste Veronica Vilches. 

Volgens qz.com geeft een aantal Chilenen Europa de schuld van de droogte omdat het de vraag naar Chileense avocado's steeds verder aanjaagt. Het is inderdaad zo dat het volume avocado's dat het Verenigd Koninkrijk tussen 2013 en 2017 importeerde meer dan verdubbeld is. Het VK en de EU zijn dus in zekere zin mede schuldig aan de huidige waterschaarste in Chili. Dit land exporteerde in 2017 bijna 224.000 ton avocado's naar bestemmingen over de hele wereld. Europa importeerde hiervan zo'n 134.000 ton, wat neerkomt op ongeveer 60%. 

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018