Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pieter de Ruiter, 4 Fruit:

"Goede vraag, beperkte aanvoer en torenhoge meloenenprijzen"

Tholen - Wereldprijzen voor meloenen momenteel. "Watermeloenen worden voor 1,10-1,15 euro verkocht. De goede maten Galia's worden voor 8-9 euro verkocht en de kleine gaan voor 6-7 euro de deur uit. Ook dat zijn prijzen die we in geen jaren hebben gezien", constateert Pieter de Ruiter van 4Fruit Company. "De prijs van de goede maten Cantaloupe ligt rond de 9-10 euro en het kleine spul, andere jaren goed voor een prijs tegen de 3 euro, worden voor 5-6 euro verkocht. Last but not least is het met de gele meloenen helemaal een gekkenhuis. Die prijs ligt voor een doos van 12 kilo tussen de 17 en 18 euro!"



Naast het uitzonderlijk goede weer in Nederland vanaf eind april, wat de meloenenconsumptie behoorlijk stimuleert, is ook de situatie in Spanje van grote invloed, aldus de importeur. "Vorig jaar gingen de paprikaprijzen in Almeria aan het einde van het seizoen erg hoog. Daar hebben veel Spaanse tuinders dit jaar opnieuw op gewacht en zij lieten daarom lang hun paprika's hangen en hebben veel later de planten geruimd, ondanks dat er van een prijsopleving in de paprika's dit jaar geen sprake was. Doordat het zo koud was in Spanje - zelfs nu is het weer in Almeria minder goed dan in Nederland - was men vervolgens ook te laat om de meloenen te planten. Dit resulteert in een fors lagere aanvoer van watermeloen, Galia's, Cantaloupe- en gele meloenen."



"Vorig jaar kregen we volle wagens Galia-meloenen deze kant op, nu is het een uitdaging om voldoende meloenen binnen te krijgen", vertelt Pieter. Hij verwacht dat de situatie nog wel even aan kan houden. "Murcia heeft al aangegeven pas in de derde of vierde week te kunnen starten, dat is toch één a twee weken later dan normaal. En naast de goede vraag in Nederland, ontvangen we ook veel bestellingen uit landen als Oostenrijk en Duitsland. Ook Italië is aan de markt vanwege beperkte producties in het zuiden. Kortom, iedereen is blij, behalve de Spaanse telers die eerst hun droomprijzen van de paprika's niet konden maken en nu ook geen meloenen tot hun beschikking hebben."

Voor meer informatie:
Pieter de Ruiter
4 Fruit Company
Handelsweg 30
2988 DB Ridderkerk
Tel. 0180 641902
pr@4fc.nl
www.4fruitcompany.nl