Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Turkse broer en zus telen samen 5 ton champignons per jaar

Een broer en zus in Persembe, Ordu, een stad in het noorden van Turkije, vroegen een subsidie aan via het door de overheid gefinancierde Young Grower Project voor de productie van champignons in een kas.

Hun aanvraag werd gehonoreerd en de broer en zus begonnen een paddenstoelenkas van ruim 92 m2. Daarna zetten ze een tweede kas op met ongeveer dezelfde grootte. Nu produceren ze jaarlijks ongeveer 5 ton oesterzwammen.

Teler Engin Kontas: "Iedereen moet zijn dromen najagen en dit is een erg winstgevende onderneming want er is een grote kloof tussen vraag en aanbod voor dit product. We hebben geen problemen met de afzet. We zetten de producten af zodra ze klaar zijn omdat er zo'n grote vraag naar is. De prijs per kg is in de groothandel ongeveer $1,80 en in de detailhandel tegen $2,50/kg. Onze winst is ongeveer $1000 per maand.

We oogsten om de 3 maanden en de geoogste producten worden binnen een week afgezet. We kunnen de vraag naar deze paddenstoelen nauwelijks bijhouden."

Kemal Yilmaz, directeur van het department Voeding, Landbouw en Veeteelt in Ordu: "We hebben heel hard gewerkt om de champignonteelt in Ordu te verhogen. In 2015 was er maar één productiefaciliteit, nu zijn er 15, met een totale oppervlakte van ruim 1858 vierkante meter. In een kas van zo'n 92 vierkante meter kun je jaarlijks ongeveer 10 ton producten oogsten en we telen in onze stad ongeveer 150 ton die heel gemakkelijk worden afgezet. Dit toont aan dat er op de markt een enorme vraag is naar dit product."

Bron: AA

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018