Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse komkommers domineren momenteel de binnenlandse markt

In Duitsland domineren de komkommers uit eigen land momenteel de markt, gevolgd door Nederlandse en Belgische producten. Die namen weliswaar af, maar waren desondanks meestal tevredenstellend.

De noteringen tendeerden vaak naar boven: in Berlijn en München vanwege een beperkter aanbod, in Frankfurt vanwege gestegen instapprijzen. In München werden de Nederlandse en Belgische partijen dermate duurder dat de Duitse partijen in sterkere mate bij de klanten in de focus kwamen. In Keulen raakte men alleen kwalitatief onberispelijke producten zonder problemen kwijt. Alleen in Hamburg daalden de prijzen langzaam richting het weekeinde vanwege een verminderde vraag.

Snackkomkommers stamden overwegend uit Nederland en aanvullend uit het binnenland. Een constante afzet zorgde over het algemeen voor stabiele prijzen. Alleen in Hamburg trokken de prijzen aan vanwege verbeterde verkoopmogelijkheden.


Foto: BLE

Appelen
Het assortiment van overzee werd uitgebreider, zo arriveerden de eerste Nieuw-Zeelandse Braeburn en Kanzi appelen, evenals Zuid-Afrikaanse Granny Smith en Kanzi appelen. De belangstelling voor partijen uit het zuidelijk halfrond viel vrij zwak uit vanwege hoge prijzen.

Peren

Het productpalet werd kleiner. De vraag was ingetogen en constant, iets kleiner dan voorheen. De prijzen bleven meestal constant.

Druiven
De beschikbaarheid beperkte zich. In z'n totaliteit stonden lichte en pitloze rassen in het middelpunt van de belangstelling. Hun aanbod was niet bijzonder groot, maar de supermarkten zagen meestal af van prijsverhogingen om de verkoop niet blijvend te beïnvloeden.

Aardbeien

Vanwege het zomerse en groeibevorderende weer kwamen er grote hoeveelheden Duitse aardbeien op de markt. Op veel plaatsen bleef de vraag nog achter bij het uitgebreide aanbod.

Kiwi's

Italië domineerde de markt, Frankrijk en Griekenland vulden het aanbod aan. Het aanbod nam af maar was over het algemeen voldoende om de vraag te dekken.

Sinaasappelen
Het einde van het seizoen staat voor de deur, wat te merken was aan de beperktere toevoer, de verminderde belangstelling en de afnemende kwaliteit.

Citroenen
De overstap van het ras Primofiori van de oude oogst naar de verse Verna was op sommige plaatsen al in volle gang. De prijzen trokken bijpassend aan.

Bananen
De toevoer werd zoals gebruikelijk aangepast aan de afzetmogelijkheden. Deze waren vergeleken bij de voorgaande week niet wezenlijk veranderd.

Bloemkool
Frankrijk domineerde de markt, Duitsland en België vulden het aanbod in vrijwel gelijke mate aan. Het Duitse aanbod, dat succesvol toenam, was nog niet altijd van even goede kwaliteit.

Sla
Het aanbod van Duitse ijsbergsla nam aanzienlijk toe, met name in München. De partijen lieten zich snel verkopen, behalve in Berlijn. Dit werd nog eens extra ondersteund met prijsverlagingen.

Tomaten
Nederland en België domineerden het assortiment, Italië en Spanje vulden het aanbod aan. De verkoop liep eigenlijk bijzonder goed: een constante afzet zorgde voor dezelfde prijzen als in de voorgaande week. Op sommige plaatsen trokken de prijzen zelfs iets aan.

Paprika's
Nederlandse partijen domineerden de markt, gevolgd door Turkse en Belgische partijen. Door de stijgende temperaturen en weer dat uitnodigt om te barbecueën, nam de belangstelling toe: de verkoop verliep vlot.

Asperges
Er was tot aan de feestdagen sprake van een veel te groot aspergeaanbod. De zomerse temperaturen zorgden voor een groter aanbod aan Duitse asperges. Op sommige plaatsen raakte men deze maar moeilijk kwijt.

Uien

Uien stamden hoofdzakelijk uit Spanje, Chili, Nieuw-Zeeland en Duitsland. De verkoop verliep goed, zodat men zelden de prijzen naar beneden bij hoefde te stellen.

Publicatiedatum: