Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oostenrijkse appelvoorraden nemen snel af

Terwijl de Oostenrijkse consumenten in het jaar 2014/2015 tot aan de nieuwe appeloogst van Oostenrijkse appelen konden genieten, drukt de zwakke oogst van 2017 momenteel op de lokale beschikbaarheid. In sterkere jaren stond er in mei nog meer dan 57.000 ton aan Oostenrijkse appelen voor de verkoop klaar. Dit jaar vertoont Oostenrijk met 20.000 ton echter de op één na kleinste voorraad van de afgelopen zeven jaar. Enkel de corresponderende waarde van het voorgaande jaar was met 12.200 ton nog kleiner. De appelvoorraad in Steiermark zag er per 1 mei als volgt uit: Idared (1,9 ton), Pinova (0,4 ton) en Jonagold (0,3 ton) zijn zo goed als op. Gala (4 ton) en Golden Delicious (13,5 ton) blijven nog iets langer vertegenwoordigd op de markt.


Bron: AMA


Bron: AMA

Nu het seizoen voortschrijdt, zal de afzet van de voorraden vertragen, onder andere vanwege de concurrentie van overzee. Volgens het gebruikelijke trendverloop zullen de voorraden uiterlijk eind juli op zijn.


Bron: AMA

Grote handelspartners zoals Italië, Polen en Duitsland leden in 2017 onder een halvering van de oogst en kampen met hun voorraden. Alleen Franse telers bleven gespaard van grotere oogstverliezen en profiteerden van de hoge marktprijzen. Midden augustus, zodra de eerste vroege rassen op de Oostenrijkse markt komen, zullen de prijzen van handappelen duidelijk lager worden.

Om de behoefte aan appelen in eigen land te dekken, was Oostenrijk in de afgelopen twee jaar gedwongen om gemiddeld 190% meer appelen te importeren dan in de voorgaande jaren. Tegelijkertijd daalde de export met 30%. Volgens Statistik Austria is Oostenrijk sinds 2015 van complete zelfvoorziening naar een zelfverzorgingsgraad van 60% gegaan. Het blijft te hopen dat de Oostenrijkse appeltelers in het huidige oogstjaar verschoond blijven van extreem weer. Tot nu toe is er alle reden tot optimisme. De prognoses beloven een goede oogst.
Publicatiedatum: