Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zachtfruit Oekraïne loopt hagelschade op

De hagelstormen, die vorige week over Oekraïne trokken (16- 17 mei), hebben voor schade gezorgd aan de zachtfruitsector in de grootste teeltgebieden in het midden en westen van het land. Er wordt gevreesd dat het recente noodweer gevolgen zal hebben voor de kwaliteit en productie van het komende seizoen maar het is nu nog te vroeg om de omvang van de verliezen in kaart te brengen

Het slechte weer trof het land kort na een sectorbijeenkomst op 15 mei, waar de impact van het ongewoon warme voorjaarsweer op de hard- en zachtfruitoogst van 2018 werd besproken. 



Volgens "UKRSADPROM" zal de oogst van 2018 die van vorig jaar met 10% tot 30% overtreffen maar wel onder gunstige weersomstandigheden.

"Vorig jaar werden de verliezen aan de fruitoogst als gevolg van slecht weer op 500.000 ton geraamd," laat de voorzitter van de vereniging 'UKRSADPROM', DmitryKrushka, weten. 

"Ook dit jaar zal het weer een grote risicofactor blijven en veel telers zijn extra voorzichtig met het maken van oogstramingen. Het ongebruikelijk warme weer van dit voorjaar betekent dat de bloeiperiode vroeger zal beginnen (over 5 tot 10 dagen in plaats van over 2 tot 3 weken) en het huidige weer vormt ook een bedreiging voor het fruit in verband met het risico op plagen en ziekten als gevolg van de versnelde rijping van vruchten en bessen en het tekort aan vocht. Fruittelers zullen geen nauwkeurige raming kunnen maken tot aan juni, wanneer duidelijk zal worden hoeveel fruit de bomen daadwerkelijk dragen."

Liliana Dmitrieva, directeur van kwekerij Brusvyana, vertelt dat verschillende factoren dit seizoen van invloed zullen zijn op de inkomsten op de zachtfruitmarkt. 

"Zachtfruit dat drie jaar geleden is aangeplant, wordt dit seizoen productief, wat zal zorgen voor een sterke productietoename. De teelt in tunnels neemt eveneens toe. Hierdoor worden gewassen beschermd tegen slechte weersinvloeden en wordt de periode waarin Oekraïens zachtfruit op de markt is, verlengd. De recente hagelbuien hebben mogelijk echter wel aanzienlijke schade toegebracht aan de oogst van 2018."



Voor meer informatie:
Alina Stitch
UKRSADPROM
Tel: +38 974384231
Publicatiedatum: