Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

42 procent van de wortelen in de Deense winkels is biologisch

Deense worteltelers nog aarzelend over biologische wortelen

In een van deregio's waar de meeste wortelen worden geteeld – de ingedijkte Lammefjord inOdsherred, vlak bij Holbæk – heeft de biologische wortel nog ver te gaan. In deLammefjord wordt jaarlijks 800 miljoen wortelen geoogst, waarvan op dit moment nogmaar 48 miljoen biologisch geteeld zijn. De eerste biologische wortelen doken hierpas vorig jaar op, en tot nu toe zijn ze goed voor slechts zes procent van deomzet. Boje Skytte is een van de boeren die zich op biologische landbouw richt.Toch moet hij ook conventionele producten telen. "Er zijn nog steeds klantendie graag de conventionele groenten kopen. Daarom is slechts 25 procent vanonze producten biologisch, de rest is nog conventioneel," vertelt hij.

Boje Skytte denktdat biologische landbouw de toekomst heeft. Maar niet iedereen heeft de mogelijkheidom altijd biologische alternatieven te kiezen. Die zijn vaak nog te duur. "Veelopenbare instellingen krijgen het dringende verzoek biologische producten tekopen, maar hebben er gewoonweg het geld niet voor. Dan gaan ze dus weer terugnaar het conventionele product." Daarnaast vindt Skytte het jammer dat nietmeer jonge boeren het voortouw nemen in de biologische wortelteelt. "Ik vindhet irritant dat iemand van mijn leeftijd het voortouw moet nemen in debiologische teelt. Ik had het logischer gevonden dat jongeren dat zouden doen.Maar de jonge boeren kunnen waarschijnlijk de gevolgen niet goed overzien,"denkt hij.

De biologischewortelen zijn in opmars. Daarom roepen organisaties Landbrug & Fødevarer ende Økologisk Landsforening de conventionele teler op om de consument te volgen. "Nubijna de helft van de verkochte wortelen biologisch is, is dat een duidelijksignaal van de consument. En dat is in mijn ogen relevant – ook voor de telersdie met de productie van Lammefjordswortelen ook die markt willen bedienen,"zegt directeur biologische producten Kirsten Lund Jensen. Die realiteit is nuook voor de Lammefjord aanleiding om mee te gaan in die ontwikkeling.

Bron: www.dr.dk


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018