Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Zuid-Afrikaanse kakifruitoogst even groot als vorig jaar

De opbrengst van de kakifruit-oogst van de Zuidkaap zal naar verwachting overeenkomen met de oogst van vorig jaar. Er werd aanvankelijk een groter volume verwacht, maar de kleinere maten en de hagelschade bij een aantal teeltbedrijven in Greyton hebben de prognose voor het komende seizoen omlaag bijgesteld.


 
"Het seizoen is twee weken later begonnen wegens de koele, vroege zomer," zegt Hein Smal van Sharon Fruit South Africa. "We zijn blij met de kwaliteit van het fruit, al zijn we ook teleurgesteld dat de eerdere prognoses niet waar worden gemaakt. We hebben meer behoefte aan groter fruit. Normaal heeft het vroege fruit dat van Swellendam en Bonnievale afkomstig is kleinere maten. Sommige telers in de omgeving van Swellendam zijn nu al bezig met het afronden van hun oogst."
 
De regio's in de Zuidkaap waar kakifruit wordt geteeld hebben niet te maken gehad met de extreme droogte, waarvan de gevolgen in de westelijke en noordelijke delen van de provincie acuut zichtbaar waren.

"Kakifruit met grotere maten gaan veel aftrek vinden bij Zuid-Afrikaanse consumenten. Deze fruitsoort wordt steeds populairder in Zuid-Afrika dankzij promotieacties in supermarkten en dorpsmarkten. Ongeveer 80% van de oogst is bestemd voor de export. Van de export gaat 55% tot 58% naar Duitsland, dat anders gebruik zou maken van het Spaanse seizoen."


André Leonard van de RSA Group met Robbie De Aveiro en Claudio De Aveiro bij een recente promotie-actie voor kakifruit op de dorpsmarkt van Tshwane 

South African Sharon Fruit exporteert naar veel landen waar Zuid-Afrika traditioneel gezien fruit aan levert, zoals de EU en het Verenigd Koninkrijk, het Midden-Oosten, Maleisië, Singapore, Hong Kong, Canada en de VS. Een specifiek belangrijke markt is Kenia. Hoewel deze markt volens Hein niet groot is, is het wel een zeer goede markt die voor een deel zo goed loopt door de Keniaanse sector voor toerisme. Bij andere Afrikaanse markten, zoals de buurlanden van Zuid-Afrika, levert Sharon Fruit South Africa zijn fruit via Afrikaanse retailketens.

2016 was een jaar waarin alle weersomstandigheden perfect samenkwamen. Sharon Fruit South Africa was toen in staat om de binnenlandse markt te voorzien van 1.100 ton. Dit jaar zal dat aantal neer komen op ongeveer 600 ton.Het fruit van Sharon Fruit wordt vanaf Pasen tot medio juni verpakt door het bedrijf Arisa in Buffeljagsrivier. Daarna heeft dit pakstation een pauze van twee maanden, waarna er wordt begonnen met de verpakking van avocado's van het bedrijf Westfalia in de Zuidkaap. De Zuidkaap heeft een exponentiële groei aan aanplanting van areaal voor avocado's in de afgelopen vier jaar gezien. De avocado's overlappen bij Arisa met vroege pruimen uit de Swellendam-regio. De pruimen worden met dezelfde machines verpakt als het fruit van Sharon Fruit South Africa, omdat beide fruitsoorten kwetsbaar zijn.

Voor meer informatie:
Hein Smal
Sharon Fruit South Africa
Tel: +27 28 512 3500


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018