Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"We hoeven met onze Dominicaanse ananas niet op prijs te concurreren"

"We exporteren op dit moment door middel van luchtvracht naar Madrid in Spanje en Tel Aviv in IsraŽl. De export van ananas naar IsraŽl is uniek. Naast de Dominicaanse Republiek mogen alleen Ghana en Kenia ananas naar dat land exporteren. Dat maakt IsraŽl een exclusieve markt. Hierdoor hebben we geen directe concurrentie van grote producerende landen als Mexico, Costa Rica of Colombia. Het is erg moeilijk om toestemming voor export naar IsraŽl te krijgen, omdat het land een erg streng beleid heeft met betrekking tot voedselveiligheid. Het kan maanden duren voordat je toegang tot deze markt hebt. Het is echter een geweldige markt die voor ons echt de moeite waard is," zegt Oscar PeŮa van het in de Dominicaanse Republiek gevestigde ananasteeltbedrijf FRUDEP.

Er wordt in IsraŽl gevraagd naar ananas met de maten 8,9 en 10, terwijl Europa meer de voorkeur heeft voor de maten 5,6 en 7. De combinatie van de twee markten is zodoende perfect voor FRUDEP, dat qua export een assortiment heeft dat alle maten bestrijkt. "Als we naar IsraŽl exporteren, plaatsen we het fruit in dozen van 12 kg. Er passen 10 stukken ananas in de doos, omdat we de kruin van de ananas verwijderen. Het verwijderen van de kruin is verplicht volgens de IsraŽlische wetgeving, maar het zorgt ook voor meer bruikbare ruimte in de dozen. IsraŽlische supermarkten bieden de losse ananas aan voor een relatief hoge prijs per kilo, wat de reden is dat ze de voorkeur hebben voor kleinere fruitmaten. De kleinere maten wegen minder, wat een lagere prijs geeft en waardoor ze dus aantrekkelijker zijn voor de consument."Export naar Spanje
"Spanje is een compleet andere markt. Ananas uit alle delen van de wereld worden daarnaartoe geŽxporteerd," zegt Oscar. Het is volgens hem echter tot nu toe niet moeilijk geweest om het fruit van FRUDEP op de Europese markt te plaatsen. "Ons fruit wordt zeer goed ontvangen. We sturen ananas met een brixwaarde van 16 en een geweldige kwaliteit. We hoeven daarom niet op prijs te concurreren. Ons grootste voordeel is dat we per luchtvracht exporteren. Als we gebruik zouden maken van zeevracht zou het een ander verhaal zijn."


Luchtvracht met zeedozen
FRUDEP maakt bij export door middel van luchtvracht gebruik van het soort brede, liggende dozen die normaal bedoeld zijn voor zeetransport, in plaats van de verticale dozen die doorgaans bij luchttransport worden gebruikt. "Dit geeft ons een aantal voordelen, zoals dat er meer dozen per pallet passen. De ruimte in het vliegtuig is beperkt, dus moeten we de ruimte zo efficiŽnt mogelijk gebruiken. Ook is het goedkoper om dit soort dozen te gebruiken in plaats van de dozen voor luchtvracht waarin ananas rechtop wordt verpakt. Het fruit komt netjes liggend aan, waarbij ook de kruin in uitstekende conditie verkeert."Naast efficiŽnter gebruik van de beschikbare ruimte in het vliegtuig en het besparen op kosten qua verpakking, heeft deze manier van verpakken nog een ander voordeel. Door middel van de liggende dozen kan FRUDEP in een enkele lading meerdere fruitmaten tegelijkertijd exporteren. "Tot vorige week exporteerden we 8 tot 10 pallets per week. Vanaf deze week hebben we meer aanbod beschikbaar, zodat we onze export op kunnen schroeven. We gaan nu zo'n 18 tot 20 pallets per week versturen."De markt voor verse vruchtensap
Volgens Oscar is de markt voor verse fruitsap wereldwijd in opkomst. Dit geldt met name voor fruitsap dat op biologische wijze wordt geproduceerd, zonder toevoeging van conserveringsmiddelen, water of suiker. "We zijn op dit moment bezig om onze eigen ananassap te produceren. Daar gaat een streng selectieproces aan vooraf. Het houdt in dat we alleen ananas gebruiken met de juiste rijpheid en brixwaarde, maar die niet kunnen worden geŽxporteerd wegens een te kleine maat of lichte schade aan het uiterlijk van het fruit. Dit fruit heeft echter nog steeds een uitstekende interne kwaliteit. Ons doel is om onze oogst maximaal te benutten, niet alleen het fruit met maten van 5 tot 10."FRUDEP krijg binnenkort een eigen industriŽle sapmachine. "Deze machine is een donatie van de International Executive Service Corps. (IESC), nadat we eerder ons voor het programma van de IESC hadden opgegeven. We moesten daarvoor eerst een aantal strenge inspecties van onze bedrijfsvoering en onze onderneming als geheel doorstaan. Het is ons doel om op een middelgrote schaal zelf fruitsap te bottelen en dit eerst op lokaal niveau op de markt te plaatsen. Om dit te kunnen doen, moeten we het hele proces precies goed hebben, van de verpakking tot aan de distributie. We moeten alles controleren, van het aanhouden van de juiste temperaturen tot het testen van de houdbaarheid van het fruitsap. Als alles eenmaal gereed is, kunnen we naar elke markt exporteren waar vraag is naar verse ananassap."

Voor meer informatie:
Oscar PeŮa Gautreaux
FRUDEP
Dominican Republic
T: (809) 565-1257
E: info@frudep.com
www.frudep.com
Instagram: @bonita_rd
Facebook: @frudep

Publicatiedatum: 23-5-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*