Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Brazilië: weinig watermeloen beschikbaar voor binnenlandse markt

"In de maand mei zal Uruana (Goiás) in Brazilië de belangrijkste regio van herkomst van watermeloenen voor de nationale markt zijn. De oogst begon in de tweede helft van april en zou zich vanaf half mei moeten intensiveren, om vervolgens tot oktober door te lopen. Telers uit de regio verwachten dat de productiviteit in de eerste oogstmaanden mogelijk wat lager is vanwege de regenval in maart en april. Vanaf juli zou er echter een herstel waar te nemen moet zijn". Dat wordt gezegd in de meest recente publicatie van HF Brasil, organisatie die de situatie van de markt van watermeloen in Brazilië analyseert.

Andere regio's
In het bericht van HF Brasil wordt beschreven dat het tweede deel van de watermeloenenoogst in de regio Teixeira de Freitas (Bahía) in april afliep. De oogst in deze regio begon in februari, na een verkleining van het areaal in het eerste deel van het seizoen. Het aanbod bleef stabiel gedurende de oogst. Enkele telers probeerden hun marges te vergroten en besloten om de verkopen niet in het zuidoosten te concentreren, maar het fruit naar andere markten te verzenden. In de periode van februari tot april waren de prijzen 13 % lager dan in dezelfde periode in 2017, maar ze lagen wel 60 % boven de productiekosten.

In de regio Saõ Paulo eindigde de oogst ook in april. "Over het algemeen begon het seizoen in São Paulo met een hoge productiviteit. In april had men, met name in de regio van Itápolis, te lijden onder een gebrek aan regen. Ook verspreidden zich enkele virussen. Als gevolg daarvan nam de productiviteit in het laatste deel van de oogst af. De prijzen liggen echter gemiddeld 15,6 % boven die van het vorige seizoen en 103 % hoger dan de kosten". Dat betekent dat men, ondanks enkele obstakels, er in geslaagd is een zeer goede rentabiliteit te bereiken".

De laatste teeltregio die in de publicatie genoemd wordt is Tocantins. Er wordt uitgelegd dat, vanwege de overmaat aan regen, de werkzaamheden ter voorbereiding van de bodem vertraagd zijn. "Het planten van de watermeloenplanten begon pas in mei en zal doorgaan tot eind juni. In deze regio is er sprake van een afname van 18 % het geplante areaal ten opzichte van 2017. Verwacht wordt dat de oogst in de tweede helft van juli begint en tot september duurt".

Publicatiedatum: 18-5-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: