Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"Brazilië en Spanje enige plaatsen van herkomst voor een goede Piel de Sapo"

Dulcinea: nieuwe meloenvariëteit

De afgelopen weken, met de afloop van het Braziliaanse seizoen en het begin van het seizoen in Spanje, dat veel vertraging heeft vanwege de overvloedige regenval en de milde temperaturen, zijn er weinig meloenen beschikbaar. Deze situatie is echter aan het veranderen.

Het Spaanse Melón de Autor is een van de weinigen in de sector met eigen teeltbedrijven in zowel Brazilië als Spanje. Dit jaar komen ze met een nieuwe variëteit van de Piel de Sapo meloen. De meloen, die ze de naam Dulcinea gegeven hebben, is speciaal voor hen ontwikkeld door Rijk Zwaan en voor de teelt in Spanje."We zijn van mening dat het, om een merk te verdedigen, nodig is om het hele proces te controleren, vanaf het zaad tot de uiteindelijke bestemming. We werken naar tevredenheid samen met grote supermarkten. Het is ons doel om de Dulcinea meloen gedurende 9 maanden te distribueren. Hierbij garanderen we de klanten een homogene kwaliteit en smaak, zodat ze vertrouwen in ons hebben", zegt Jordi Valle, directeur van Melón de Autor.

"We vinden echter wel dat we altijd eerlijk moeten zijn ten opzichte van onze klanten in het maken van onderscheid tussen Premium, Eerste of Standaard kwaliteit. De teelt is namelijk altijd onvoorspelbaar en er kunnen zich onverwachte dingen voordoen. Daarom staan we in contact met onze klanten om ze te informeren over de vooruitzichten in het geval van ongunstige weersomstandigheden of de aanwezigheid van ziektes bijvoorbeeld, zodat ze kunnen besluiten wat ze doen. Eigenlijk bieden we meer een dienst aan dan dat we een product aanbieden", aldus Jordi Valle. "We beseffen dat we het best mogelijke product moeten bieden, met zoveel mogelijk informatie en voor de meest passende prijs", voegt hij toe.

Brazilië en Spanje, enige mogelijke plaatsen van herkomst voor een goede Piel de Sapo
Jordi: "We hebben tien jaar in Brazilië gewoond, waar we ons eigen land hebben waar we meloen telen. We beschikken het hele jaar door over meloen, aangezien we, nadat de oogst in Brazilië afloopt, overgaan op die in Spanje. In Brazilië heeft men bijna twintig jaar ervaring in het telen van Piel de Sapo meloen, ze kennen het product erg goed en de technici zijn net zo goed als in Spanje. We hebben de overtuiging dat de hoge kwaliteit van zowel de in Spanje als de in Brazilië geteelde meloen het erg moeilijk maakt voor elke willekeurige andere plaats van herkomst die wil binnenkomen op de Premium markt".

De Braziliaanse meloen wordt binnen een maximum van 11 dagen geoogst, voorbereid en vervoerd naar de haven van Algeciras. "We beschikken over een pakhuis van waaruit het product verdeeld wordt over heel Spanje. Tussen het moment van oogst en de verkoop zitten in totaal 20 dagen. Vanwege deze transittijd hebben we meloenen met een goede bewaring nodig. Rijk Zwaan levert die aan ons, met kwaliteitsgaranties voor hun variëteiten", aldus Jordi.

"In Almería kunnen ook goede meloenen geteeld worden"
Melón de Autor verbouwt meloen in diverse regio's in Spanje, beginnend in Almería, gevolgd door Murcia en Castilië-La Mancha. De afgelopen jaren is er sprake van een zekere terughoudendheid vanuit grote retailers om meloen uit Almería te kopen, vanwege het algemene kwaliteitsniveau. Jordi is echter van mening dat er in sommige gebieden in Almería heel goede meloen geteeld kan worden, maar stelt wel dat er een hoge mate van controle vereist is.

"In mijn optiek mogen aan klanten die betalen voor Premium kwaliteit, naast andere factoren, geen meloenen geleverd worden met een lagere Brix-waarde dan 12,5 tot 13 graden. En vandaag de dag is het in een deel van Almería moeilijk om meloen te verkrijgen met meer dan 11 graden Brix".
 
Concept Premium meloen doet export stijgen

Tot op heden werd de Piel de Sapo meloen vooral in Spanje, Portugal en Zuid-Frankrijk geconsumeerd. Volgens Jordi Valle is deze situatie echter aan het veranderen, dankzij het concept van Premium meloen.

"In het verleden werden Piel de Sapo meloenen geëxporteerd als ze niet voldeden aan de in Spanje geëiste kwaliteit. Maar het werk verbetert steeds en er worden meloenen van betere kwaliteit verzonden, wat ervoor zorgt dat de vraag ook sneller groeit. Telers en tussenpersonen in de sector moeten zich ervan bewust worden dat niet alles goed genoeg is. Om buitenlanders verliefd te laten worden op de Piel de Sapo, moet er een zoet product geleverd worden. Deze winter zijn we binnengekomen in landen als Frankrijk, Polen, Oekraïne en Duitsland. Ik geloof dat de export in de toekomst sterk gaat toenemen als we op deze weg verdergaan".


Voor meer informatie:
Jordi Valle
Melón de Autor
Calle Paseo del Progreso, 34.
Olesa de Monserrat - Barcelona. 
M: +34 643 138 870
jordi_adim@yahoo.es
info@melondeautor.es
www.melondeautor.es

Publicatiedatum: 18-5-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: