Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Minder aanbod door windschade, lage prijzen door Chileense concurrentie

Overzicht Zuid-Afrikaanse pruimenseizoen

Aan het begin van het Zuid-Afrikaanse pruimenseizoen waren alle ogen gericht op de bekende problemen rondom de waterschaarste. Zuid-Afrikaanse telers hebben zich door deze problemen geslagen door middel van strenge rantsoeneringen van de watervoorraad. De droogte was echter niet het enige klimaatgerelateerde probleem waar de sector mee te maken. Aanhoudende en ongewoon harde windstoten in combinatie met zonnebrand en in sommige gebieden zelfs hagel zijn de voornaamste redenen waarom de totale pruimenexport van dit seizoen mogelijk met tussen de 20% tot 30% af zal nemen.



"Er hing genoeg fruit aan de bomen, maar wegens zonnebrand en windschade is de opbrengst van de oogst voor de export vrij laag," zegt Annelie Haumann van Stems Fruit. Qua teelt is het afgelopen jaar niet gemakkelijk geweest. Het was in januari en februari erg warm in de Westkaap. In sommige plantages had het vruchtvlees een warmte van tot 50°C. Het is daarom geen verrassing dat het fruit aan de kleine kant is. Volgens sommigen heeft dit seizoen het kleinste fruit sinds vijf jaar. Ook zijn er wat problemen met de interne kwaliteit, hoewel de eetkwaliteit en de houdbaarheid goed is. 

De markt heeft lang moeten wachten op Zuid-Afrikaanse pruimen. Met name in het vroege en middenseizoen was er sprake van te weinig aanbod en een sterke vraag. Zuid-Afrikaanse pruimen hadden in deze periode hogere prijzen dan vorig jaar. Voor sommige exporteurs was dit het beste pruimenseizoen sinds jaren.

Einde seizoen in mineur door Chileense concurrentie
Europese retailers waren onzeker over het aanbod vanuit Zuid-Afrika. De gevolgen van deze onzekerheid was later in het seizoen terug te zien. Er werd meer volume dan normaal vanuit Chili geïmporteerd, waarmee de retailers wilden compenseren voor het verwachte tekort vanuit Zuid-Afrika. Als gevolg van dit extra volume vanuit Chili zijn de prijzen voor late pruimen onder druk komen te staan. 

De vraag naar vroege en en middelvroege pruimen was met name sterk in Europa en het Verenigd Koninkrijk, ook omdat het Europese pruimenseizoen vroeg ten einde kwam. Europa is goed voor 49% van de totale Zuid-Afrikaanse pruimenexport, terwijl het Verenigd Koninkrijk een aandeel van 26% heeft. Dit gold in mindere mate voor het Midden-Oosten, waar de vraag jaar op jaar weinig verandering heeft gezien. Sommige exporteurs meldden dat ze dit jaar minder containers naar het Verre Oosten hebben gestuurd. Wegens het beperkte aanbod hebben deze bedrijven meer prioriteit gegeven aan retailers in de EU, het Verenigd Koninkrijk en Hong Kong, waarmee vaste leveringsprogramma's zijn opgesteld. 

De grootste vermindering in export was te zien in de Afrikaanse markt. Deze sector kreeg jaar op jaar 39% minder Zuid-Afrikaanse pruimen binnen. De pruimenexport naar de VS en Canada nam toe met maar liefst 364%. Dit blijft echter een laag volume. Met 49.000 kartons nemen deze markten nauwelijks 1% op van het pruimenvolume dat Zuid-Afrika naar Europa exporteert.

De totale export van begin 2018 tot nu staat op bijna 2 miljoen kartons van 5,25 kg per per karton. Jaar op jaar is dat een afname van 17%. Vorig jaar waren er van begin 2017 tot het einde van week 18 9,7 miljoen kartons geëxporteerd.

Zuid-Afrikaanse pruimen zijn verder wel goed onthaald op de Zuid-Afrikaanse markt zelf. Sommige handelaren hebben hun totale volume van bepaalde rassen als Pioneer naar de lokale markt gestuurd. 

De laatste pruimen van dit seizoen zijn voornamelijk de rassen Angeleno en Flavor Fall. Deze pruimen worden geëxporteerd in een seizoen dat laat is begonnen en ook iets later af zal lopen dan vorig jaar.
Publicatiedatum: