Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Oekraïne verwacht in 2018 30% meer (zacht)fruit te oogsten

De Oekraïense fruit- en zachtfruitoogst zal in 2018 die van het voorgaande jaar mogelijk met 10% tot 30% overtreffen, meldt de voorzitter van Ukrsadprom, Dymtro Kroshka. "Bij goede weersomstandigheden zal de bruto oogst van hard- en steenfruit, noten en zachtfruit het gemiddelde van voorgaande jaren kunnen bereiken, dat 400.000 - 500.000 ton bedraagt. De oogst van 2018 zou dit volume echter ook met 10% tot 30% kunnen overtreffen," liet Kroshka tijdens een persconferentie weten. 

Het weer is de grootste risicofactor. Kroshka legt uit dat de bloeiperiode dit jaar vroeg was vanwege de hoge temperaturen. Een aantal fruitsoorten rijpt ook vroeger. Liliana Dmytriyeva, van zachtfruitbedrijf Brusviana, vertelt dat de Oekraïense markt zeer specifiek is. "Momenteel zijn zwarte bessen de koploper. Aardbeien beslaan 20% tot 24% van het areaal en frambozen 13% tot 14%. Het bramenareaal neemt 13% in beslag (Statistiekbureau), hoewel sommige bronnen beweren dat dit eigenlijk 24% is." 

Kyivpost.com meldt dat Europa de populairste exportmarkt voor Oekraïens fruit blijft. "Europa is de duurste en populairste markt en dan met name Groot-Brittannië en Duitsland. Om naar deze markten te kunnen exporteren, moet men bepaalde kosten maken voor zowel verse als diepgevroren bessen. Veel ondernemers zijn hiertoe bereid maar zij hebben niet allemaal evenveel succes. Oekraïne is ook geïnteresseerd in het Midden-Oosten. Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018