Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Overheid biedt landbouw een tegemoetkoming van 100 miljoen euro

Voorstel overheid positief voor Noorse groentensector

Vandaag werd het tegenvoorstel van de overheid bekend, ruim een week nadat de landbouworganisaties hun eisen op tafel hadden gelegd. De overheid biedt de landbouw 100 miljoen euro, bijna de helft van wat de telers hadden geŽist. "We mogen erg tevreden zijn met het aanbod dat nu voor ons ligt," zegt secretaris-generaal Karine RÝed Meberg.

Prioriteit voor groenten

De overheid heeft hoge prioriteit gegeven aan de groentensector en stelt extra middelen beschikbaar voor de teelt van groenten en fruit, door middel van steun aan onderzoek, ontwikkeling, advisering en een sterke financiŽle basis voor de producent.

In het voorstel is onder andere voorzien in:

-Een verhoging van de adviesprijs voor fruit, bessen en groenten, tot 3 procent, en een verhoging van 3 cent per kilo voor aardappelen.

-Een algemene en goed gecoŲrdineerde steun voor ontwikkeling en gebruik van milieu- en klimaatvriendelijke technologie in de landbouw. Ook dit is een belangrijke maatregel voor de groentensector. Daarbij krijgt het onderzoek naar hernieuwbare energie in de landbouw hoge prioriteit.

-Steun van ontwikkeling van plantaardige producten, steun voor energieadvies, een beter plan van aanpak met betrekking tot gewasbescherming en maatregelen om drift tegen te gaan, steun voor ontwikkeling van milieu- en klimaattechnologie, o.a. koelopslag, drainering en biologische productie binnen de groentensector.

-Het organiseren van bijscholing voor tuinbouwers. De overheid vindt het belangrijk om volwassen tuinbouwers bij te scholen en vindt dat dit in de bestaande landelijke volwassenopleidingen moet worden geÔntegreerd.

-Vervanging bij ziekte van telers zal niet alleen voor de glastuinbouw gelden, maar voor alle boeren en tuinbouwers bij wie de productie moet doorgaan in de ziekteperiode.

CO2-uitstoot van gas

In het regeerakkoord staat dat de klimaatuitstoot moet worden verlaagd, ook in de sectoren die niet onder de quotumregeling vallen. Dat geldt dus ook voor de groentensector. De overheid wil dat reeds ingezette instrumenten en maatregelen verder worden ontwikkeld en dat het uitbouwen van de reeds bestaande kennis hoge prioriteit moet krijgen. Daarbij is het van groot belang meer kennis te krijgen over de effecten en de kosten van bestaande en eventuele nieuwe maatregelen. "Het gaat daarbij ook om de CO2-uitstoot van gas in de kassen," zegt Katrine RÝed Meberg. "We zullen de ontwikkelingen dan ook met belangstelling volgen."

Bron: www.gartnerforbundet.no


Publicatiedatum: 18-5-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: