Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Zweden verwacht vroeg aardbeienseizoen

Met het warme weer van de laatste weken is de kans volgens telers in Uppsala groot dat er al vanaf eind mei aardbeien kunnen worden geoogst.

Fredrik Hörenius van Ulvagubben denkt dat het warme weer van de afgelopen weken de aardbeienteelt sterk heeft beïnvloed. "Het lijkt er nu op dat de eerste aardbeien al op 20 mei tevoorschijn komen," zegt hij. Hörenius vertelt dat het daarna nog zo'n vijf, zes dagen duurt voordat hij de aardbeien kan plukken. En of dat betekent dat er bij het midzomerfeest aardbeien op het menu staan? "Het ziet er veelbelovend uit. Het zou me verbazen als dat niet het geval was." Het aardbeienseizoen gaat meestal door tot midden oktober. "Wij telen de aardbeien onder een kweektent. We zetten de aardbeien niet onder druk, maar laten ze onder de tent rustig groeien," vertelt Hörenius. "De beste aardbeien worden in juli geoogst. Dan hebben ze in alle rust kunnen rijpen."

Op Fredriklunds Gård in de buurt van Uppsala worden de aardbeien in de volle grond geteeld. "Mei is een belangrijke maand, die veel invloed heeft. Als de nachten koud zijn, is dat lastig en kan dat de oogst vertragen," zegt Gustaf Olsson, die het bedrijf samen met Agneta Olsson runt. Toch is hij positief en volgens hem zien de planten er goed uit. Dankzij het mooie weer kan het zijn dat er iets eerder dan anders wordt geoogst. "De planten zullen over een week gaan bloeien. Na 25 dagen verschijnen dan de aardbeien en als het warm blijft, kunnen die midden juni ongeveer rijp zijn. Ook Olsson denkt dat er op het midzomerfeest lokale aardbeien op tafel zullen staan, maar zeker weet je dat nooit: "Een paar jaar geleden hadden we ook vroeg in het voorjaar al bloeiende planten, maar kregen we daarna 17 koude nachten achtereen. Toen waren de aardbeien juist laat."

Bron: www.unt.se


Publicatiedatum: 17-5-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: