Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Koud voorjaar: Deense aardbeien laten op zich wachten

Door de koude start van het voorjaar komt het Deense aardbeienseizoen tien dagen later op gang dan normaal. Hopelijk kunnen dankzij de stralende zonneschijn van mei toch veel mooie aardbeien worden geoogst. Als het eenmaal zover is, melden supermarktketen Coop en meerdere telers op Funen dit.

Funen ligt deze dagen in mei onder een strak blauwe hemel, maar het heeft lang geduurd voordat het zover was. De koude en donkere weken in maart en april hebben het aardbeienseizoen met tien dagen vertraagd, meldt Lars Aarup, directeur marktanalyse van Coop. In Coop zijn o.a. de supermarktketens Superbrugsen, Fakta en Kvickly verenigd.

"Aardbeien zijn erg afhankelijk van zonlicht en omdat we de zon de eerste maanden van het voorjaar niet vaak hebben gezien, zijn de aardbeien pas laat op gang gekomen," vertelt Lars Aarup. Hij denkt echter dat het wel een goed aardbeienjaar zal worden. "Als het weer er een beetje op blijft lijken, verwachten we binnen twee weken een grote oogst, wanneer de aardbeien uit de tunnelkassen loskomen. Het ziet ernaar uit dat die groot en sappig zullen zijn," zegt hij. Deze aardbeien worden in de volle grond geteeld en overdekt met plastic tunnels. De week daarna zullen de aardbeien van de koude grond volgen. "Veel zal afhangen van de weersomstandigheden. De aardbeien van de koude grond zijn niet overdekt, dus dat is moeilijker te ramen," vertelt hij.

Niet te warm

Ook de aardbeientelers van Funen zelf zijn optimistisch gestemd.

Lars Friis die op SkovhavegŚrd in Tommerup werkt, denkt dat de oogst groot en goed zal zijn. "We moeten er wel wat langer op wachten dan normaal, maar ik denk dat de aardbeien groot, gaaf en gezond zullen zijn," zegt hij. John Meier van Engholm Frugtplantage in Ebberup is "voorzichtig optimistisch", maar benadrukt dat de aardbeien de komende weken een matige temperatuur nodig hebben. "Het lijkt er wel op dat we dit jaar een grote oogst zullen hebben, maar dan mogen er niet te veel stortregens komen, zoals je vaak ziet na een periode van warm weer. Dat komt de kwaliteit zeker niet ten goede," zegt hij. Ook fruitteler Per Nielsen uit Broby hoopt op mooie aardbeien, maar is er nog niet zo zeker van dat het er ook veel zullen zijn. "Dat valt op dit moment moeilijk te voorspellen. Ik denk dat we mooie aardbeien krijgen, maar ik denk niet dat het er veel zullen zijn," zegt hij. Dat laatste is te danken juist aan die hoge temperaturen in mei. "Dit weer kan schadelijk zijn, want bij meer dan 22 graden wordt het eigenlijk te warm voor de aardbeien. Dan worden ze te snel rijp en wordt het seizoen ook korter," vertelt hij.

Deense aardbeien zijn over het algemeen bijzonder smakelijk en zoet. Aardbeien doen het namelijk juist goed in een klimaat waar grote temperatuurverschillen zijn tussen nacht en dag. Maar het helpt ook dat de afstand tussen de teeltbedrijven en de winkels niet groot is. Daarom kan men juist die soorten telen die wat sappiger en meer kwetsbaar zijn. In Spanje moeten ze stevige aardbeien telen, die ertegen kunnen dat ze een tijd in een vrachtwagen liggen zonder te bederven. Maar die smaken niet zo goed, vindt John Meier. "Wij hadden eens wat Spaanse aardbeien in onze koelopslag liggen. Die zagen er mooi uit, en heel stevig, maar toen ik er een hap van nam, smaakten ze naar kiwi. In Denemarken hebben we gewoonweg een beter klimaat om een goed en zoet aroma te creŽren," verklaart hij.

Biologische aardbeien populair

Aardbeien worden steeds populairder. Tussen 2003 en 2012 steeg de productie van 4100 ton naar 6650 ton. Dat is onder andere in de winkels van Coop te merken, vertelt Lars Aarup. "Ze zijn heel geschikt voor een zomeractie, dus als de Deense zongerijpte aardbeien de juiste kwaliteit hebben, zijn de Denen er helemaal klaar voor. Dit jaar zullen er ook biologische aardbeien in de winkels te vinden zijn," vertelt hij. "Biologische producten verheugen zich in een groeiende populariteit. Niet alleen in de grote stad, maar steeds vaker ook op Funen."

Het hoogseizoen voor de Deense aardbeien begint normaal gesproken in week 26 en duurt dan zo'n drie of vier weken.

Bron: www.fyens.dk


Publicatiedatum: 17-5-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: