Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Proeftuin Randwijk open voor kleinfruit innovatie

Op dinsdagmiddag 15 mei 2018 was het zover. Onder grote belangstelling van de sponsoren van de proeftuin zijn het nieuwe Houtig Kleinfruitcentrum (HKC) en de nieuwe demonstratie-bijenstal met bijbehorend informatiecentrum op de proeftuin officieel geopend. 's Avonds konden de telers die supporter zijn van de proeftuin het HKC en de bijenstal bezichtigen. 


Opening van het HKC door Leendert Kamerling (bestuurder Nederlandse Bijenhouders Vereniging) 

Demonstratie-bijenstal & educatiecentrum 
Bijen en fruit zijn onverbrekelijk met elkaar verbonden. Daarom hebben Proeftuin Randwijk en de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) de handen ineengeslagen en is op de proeftuin een demonstratie-bijenstal met educatieruimte ingericht. 
Vanuit deze stal vliegen sinds 20 april de bijen de boomgaarden van de proeftuin in. De bijenstal doet tevens dienst als bijeneducatiecentrum. Op 15 mei 2018 tijdens de sponsoren bijeenkomst heeft de officiële opening van de bijenstal plaatsgevonden. De sponsoren konden via de informatieborden en de aanwezigheid van vertegenwoordigers van de NBV direct al nieuwe kennis opdoen. 

Quote Jan Peeters (Fruitconsult): 
"Zowel in de fruitteelt als in de bijenhouderij staan de ontwikkelingen niet stil. Het is goed dat imkers en fruittelers elkaar daarvan op de hoogte houden en kennis uitwisselen. Het nieuwe bijeneducatiecentrum op de proeftuin is hiervoor vanaf nu de aangewezen locatie".

Start Houtig Kleinfruitcentrum 
Op Proeftuin Randwijk lag de nadruk tot nu toe op appelen, peren, kersen en pruimen. Met de opening van het HKC is daar verandering in gekomen en is er ook ruimte voor onderzoek en demo's rond rode bessen, blauwe bessen, bramen en frambozen. Dat het bedrijfsleven dit initiatief waardeert blijkt uit het feit dat al 20 kleinfruittelers supporter zijn geworden. Door de komst van het HKC heeft de proeftuin ook nieuwe sponsoren mogen verwelkomen. De eerste demo's zijn geplant en er gaat onderzoek starten rond de biologische bestrijding van de bramengalmijt. Daarnaast gaat WUR in het HKC werken aan de implementatie van kennis die in de afgelopen jaren opgedaan is vanuit het onderzoek rond de Suzuki fruitvlieg. 

Het nieuwe HKC is tot stand gekomen door intensieve samenwerking tussen diverse stakeholders. Fruitconsult zorgt voor het onderhoud van het HKC en brengt kennis en ervaring vanuit het grootfruit in, CAF brengt kennis en ervaring in vanuit groot- en kleinfruit, de NFO zet haar netwerk in en waarborgt aansluiting bij de praktijk van fruittelers, WUR waarborgt de onafhankelijkheid en zet haar brede onderzoek expertise in. Bij de opzet van het HKC zijn de partners van de proeftuin ondersteund door Vlamings, door HortiNova en een aantal kleinfruittelers. Samen vormen zij een werkgroep die ook bij de verder ontwikkeling van het HKC betrokken zal blijven.

Quote Frederik Bunt (voorzitter productgroep kleinfruit NFO) 
"De productgroep van NFO is blij dat Proeftuin Randwijk en haar partners hun nek uitgestoken hebben om het HKC te realiseren. Ik reken erop dat kleinfruittelers dit initiatief financieel willen steunen door voor € 250,- per jaar supporter te worden"

Voor meer informatie:
ProeftuinRandwijk
Lingewal 1b
6668 LA Randwijk
+31(0)488 422 957
info@proeftuinrandwijk.nl

Publicatiedatum: