Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Polen importeerde vorig jaar voor half miljard AGF uit Nederland

De Poolse export van agrarische producten kent een groeiende trend sinds de toetreding van Polen tot de EU. In 2017 heeft de exporttoename in de Poolse agri & food sector aanzienlijk bijgedragen aan de stijging van de totale Poolse export.

Het positief saldo van de Poolse handelsbalans wat betreft agri & food nam in 2017 toe met 19% in vergelijking met vorig jaar. Polen exporteerde in 2017 voor ca. 203,7 miljard euro aan goederen. Daarmee nam de totale Poolse export toe met 6,4% in vergelijking met het voorgaande jaar. De exportwaarde van agrarische producten steeg met ruim 12% in 2017 tot een totaalwaarde van 27,3 miljard euro. Daarmee is de agri & food sector, net als vorig jaar, goed voor 13% van de totale Poolse export. Dit blijkt uit de voorlopige cijfers van Poolse statistiekbureau GUS.

De Poolse fruitexport wordt gedomineerd door appels. De appelexport daalde in 2017 met 9% tot 991 duizend ton, maar door de stijging van transactieprijzen van appels stegen de exportinkomsten alsnog met 6% tot 337 miljoen euro. Ook de Poolse graansector behaalde in 2017 alsnog een inkomstenstijging ondanks de afname van het volume van de graanexport met 24%.

Meer dan 80% van de Poolse agrarische goederen belandden op de EU-markt. Duitsland blijft met een aandeel van 24% de belangrijkste exportbestemming voor Poolse agri & food goederen. Na Duitsland en het VK is Nederland met een aandeel van 6% de derde belangrijkste exportbestemming voor de Poolse landbouwproducten. In 2017 groeide de Poolse agro-export naar Nederland met 11% tot een waarde van ruim 1,3 miljard euro.

Landbouwimport in Polen steeg
Volgens cijfers van GUS importeert Polen vooral vee, vleesproducten, vis, bewerkt fruit, granenproducten, plantaardige vetten, en koffie, thee en cacao. Na Duitsland is Nederland met een aandeel van 11% de tweede belangrijkste handelspartner van Polen voor landbouwimport. In 2017 importeerde Polen 15% meer landbouwproducten vanuit Nederland, goed voor een totaalwaarde van ruim 2,5 miljard euro. Daarmee was Polen de bestemming met de grootste landbouwexportstijging voor Nederland in 2017. Kanttekening daarbij is dat 34% van deze totaalwaarde gaat om Nederlandse wederuitvoer van buitenlandse goederen naar Polen. De Poolse import van landbouw- en landbouwproducten van Nederlandse origine bedraagt ruim 1,6 miljard euro. Polen importeerde in 2017 voor ruim een half miljard euro aan groenten en fruit uit Nederland. 

Bron: Agroberichten Buitenland

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018