Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Italië: toename verkoop voorverpakte groenten en fruit

Gegevens over aankopen van verse groenten en fruit voor het eerste kwartaal van 2018 laten twee belangrijke punten zien. Het eerste punt is de toename van bijna 1% van de aankopen in hoeveelheden op jaarbasis, mogelijk gemaakt door lagere prijzen. Het andere betreft de mogelijke impact van de eco-bagverplichting voor eenmalig gebruik in winkels met ingang van 1 januari 2018. Er is sprake van een afname van massa-aankopen en een ongekende toename van de aankopen van voorverpakte groenten en fruit. Het onderzoek is gehouden onder 9000 gezinnen door de Italiaanse consumentenbond Ismea.

De verplichting van biologisch afbreekbare zakken werd in 2017 in Italië ingevoerd conform de richtlijnen van de Europese Unie. Deze richtlijnen stellen doelen in termen van vermindering van het gebruik van plastic zakken voor lidstaten en laat hen vrij om te handelen. De Europese Unie verklaart dat de lidstaten kunnen voorzien in het gebruik van economische instrumenten zoals prijsvaststelling, belastingen en heffingen, mits deze leiden tot een duurzame vermindering van het gebruik van plastic zakken.De toename van de aankopen betrof voornamelijk groenten (+6%), aardappelen (+3%), kant-en-klare groenten en fruit (+3%) en citrusfruit (+6%), terwijl fruit met ongeveer 10% daalde. Deze verkoopdynamiek werd gekenmerkt door de daling van de gemiddelde prijzen met als gevolg een daling van de uitgaven van 2,5% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017.

In het licht van een vermindering van bulk aankopen steeg de verkoop van verpakte verse groenten en fruit. Dit zijn getallen die laten zien dat de consument zich steeds meer bewust wordt van het milieu en bezig is met gezonde voeding. De verrassing in de gegevens voor het eerste kwartaal van 2018 is de kracht van deze trend sinds de inwerkingtreding van de EU-richtlijnen.
Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018