Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Overzicht Europese aardappelmarkt week 19

"Bintje blijft het moeilijk houden"

België
Fiwap/PCA marktbericht:
Industrierassen: Algemeen prijsniveau, 35 mm+, min 60% 50 mm+, min 360 gram/5 kilo EPS, los, frites, verkoopprijs, exclusief BTW, directe levering:
Bintje : 2,00 tot 3,00 €/q 2,00 tot 3,00 €/a, afhankelijk van de kwaliteit en bestemming; Rustige markt (aanbod groter dan, of gelijk aan, de vraag) Zeer weinig interesse vanuit de industrie maar schillers hebben altijd belangstelling voor goede partijen en grote maten;
Challenger: Rustige markt (aanbod groter dan, of gelijk aan, de vraag). Geen gegevens vanwege het uitblijven van transacties deze week;
Fontane: 6,00 to 7,00 €/a, met 6,00€/a als meest gangbare prijs. Sterke markt. Een aantal fabrieken blijft actief kopen; 
Innovator : 6,00 to 7,00 €/a voor directe levering, sterke markt. Laag aanbod (toenemende voorraadvermindering).

De export duurt voort met kleine volumes naar diverse bestemmingen in Zuid-Europa (Spanje, Italië en Portugal). Er is ook interesse vanuit Groot-Brittannië voor grote maten fritesaardappelen, met name Markies. Agria en Fontane. Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG): Toekomstige markt
EEX in Leipzig (€/a) Bintje, Agria en andere rassen voor verwerking, 40 mm+, min 60 % 50 mm +:Nederland
Prijzen en markten nagenoeg onveranderd ten opzichte van vorige week. De gemiddelde prijzen zijn nauwelijks veranderd. Rassen met een zeer lange houdbaarheid (zoals Markies, Agria en lady Anna) zijn iets hoger geprijsd met 6,50-9,50€/a voor directe levering en transacties tussen de 7,50 en 9,50 €/a voor levering in juni-juli. Anderzijds blijven de prijzen van de basis rassen (Fontane, Innovator, Challenger) steken rond de 5,00 en 7,50 €/a voor directe levering. Geen veranderingen in de prijzen van exportrassen: de exportvolumes blijven op peil, met goede prijzen voor fritesaardappelen, met name in Italië, Spanje en Portugal, van 9,00 tot 12,00 €/a, voor grote zakken. In landen in Oost-Europa blijven de prijzen rond de 7,00 €/a. 

Het poten heeft het grootste gedeelte van vorige week stil gelegen; in de kustregio's en het zuidwesten viel vorig weekend tussen de 40 - 60 mm regen en deze gebieden hebben dan ook een achterstand opgelopen (voor minder dan 50% voltooid op 6 mei). In heel Nederland was het poten op 6 mei voor 60% tot 65% voltooid. 

Quotation PotatoNL : ook beschikbaar op www.potatonl.com


VTA quotation (Verenigde Telers Akkerbouw)


Frankrijk
De sector heeft te maken met stabiele prijzen en was vorige week zelfs optimistisch over de prijzen van Fontane, Innovator, Markies en Agria. Anderzijds blijft de markt voor Bintje moeilijk. De vraag naar Challenger is vooral gericht op partijen die geen kwaliteitsproblemen hebben. Levering eind juni/begin juli blijft mogelijk. De kwaliteit van aardappelen in bewaring neemt af, als gevolg van de schommelende temperaturen van de afgelopen weken. De export naar landen in het oosten blijft op peil maar ook die naar Spanje, Italië en zelfs Engeland, en ook nog met goede prijzen voor de betere kwaliteiten. De beste partijen fritesaardappelen met prijzen tussen de 10,00 - 16,00 €/a, die voor basiskwaliteit blijven rond de 7,00 - 8,00 €/a liggen (met grote maten zakken). Het poten is vergevorderd in Champagne, Beauce en Picardie. In het noorden/ Pas-de-Calais wordt er laat gepoot, evenals in Vlaanderen (Als gevolg van de hevige neerslag op 28 april). Normandië heeft de grootste hoeveelheden neerslag te verwerken gekregen (55 tot 120 mm op 28 en 29 april) wat voor vertraging heeft gezorgd. 

Ongewassen industrieaardappelen, los, verkoopprijs, exclusief BTW, Noord-Seine, €/a, min – max (avg) (RNM):


Duitsland
Op de versmarkt zijn de telersprijzen licht gestegen: op 2 mei werden de prijzen geschat op 12,47 €/a (+2,9%) voor vaste pulp en op 11,58 €/a voor kruimige pulp. De prijzen voor industrierassen (frites) zoals Fontane, Agria en Innovator zijn gestabiliseerd. De prijzen voor biologische aardappelen liggen altijd rond de 48,00 €/a.


*Er dient €1,00/a van deze prijzen afgetrokken te worden voor de sorteerkosten 

Groot-Brittannië
Gemiddelde telersprijs (alle markten) week 17: € 11,37/a.
Sterke markt dankzij het trage verloop van het poten, dit zal leiden tot een verlenging van het huidige seizoen. Minder dan 50% van het areaal was op één mei beplant. De achterstand wordt op 3 tot 4 weken geschat ten opzichte van een normaal jaar. De prijzen liggen rond de 10,00 tot 14,00 €/a voor Maris Piper, en rond de 16,00 €/a voor rassen met een betere bakkwaliteit. Voor Fish&Chips liggen de prijzen rond de 22,00 tot 28,00 €/a (op maat, in zakken) Agria of Markies. 

De voorraden werden eind maart op 1,3 miljoen ton geraamd, wat 300.000 ton meer is dan vorig jaar, en vergelijkbaar is met het seizoen 2014-2015. De vermindering is met 4,7 miljoen ton vrij hoog maar er wordt rekening gehouden met het feit dat aanzienlijke volumes afgezet zijn op secondaire markten (veevoeder, vlokken) vanwege kwaliteitsproblemen. 


Voor meer informatie:
FIWAP


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018