Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Interview met Willy Kreienbaum

Asperges - prijsschommelingen normaal

Sterke schommelingen bij de prijzen en de aangeboden hoeveelheden zijn aan de begin van het aspergeseizoen normaal. Willy Kreienbaum uit het Duitse Sassenberg-Füchtorf, de voorzitter van de vereniging van aspergetelers Westfalen-Lippe en voorzitter van 'Spargelstrasse NRW', kent dit fenomeen sinds decennia.


Willy Kreienbaum is voorzitter van de vereniging van aspergetelers Westfalen-Lippe en deskundige op het gebied van marktverloop.

Waarom werden asperges in de afgelopen dagen zo voordelig aangeboden?
Willy Kreienbaum: In april hadden we te maken met ongebruikelijk hoge grondtemperaturen. Asperges reageren extreem sterk op deze warmte, de planten zijn heel snel gegroeid en dat heeft natuurlijk ook haar uitwerking op de oogst gehad. Aan de andere kant denken veel consumenten nog niet echt aan asperges in april, dat wil zeggen dat een groot aanbod op een beperkte vraag stuit. Dit verklaart ook de prijsschommelingen. Bovendien zijn we juist nu in de fase waarin de vroege aspergerassen de meeste oogst geven. Dit komt dit jaar samen met de eerder genoemde hoge grondtemperaturen. Nu kunnen de latere rassen langzaam geoogst gaan worden en het verloop in z'n totaliteit wordt rustiger.

Is deze prijsontwikkeling ongebruikelijk?
Willy Kreienbaum: Nee, dit ge-heen-en-weer is aan het begin van het seizoen heel normaal. Als u naar het weerbericht van de komende dagen kijkt, ziet u dat we altijd nog heel koude nachten met deels een cijferige temperaturen en dagen met temperaturen van duidelijk boven de 20 °C hebben. Pas vanaf midden mei verwachten we constantere temperaturen en dan ook een stabieler verloop.

Wanneer maakt u de balans op over dit seizoen?
Willy Kreienbaum: 24 juni is voor alle aspergetelers de dag om de balans op te maken. Op die dag worden de laatste asperges gestoken, zodat de planten zich in de zomer weer kunnen herstellen en we ook volgend jaar weer een goede asperge-oogst zullen hebben. De ervaring over vele jaren heeft overigens geleerd dat de schommelingen bij de opbrengst aardig in evenwicht zijn met een afwijking van circa 5 procent naar boven of naar beneden. Dat is ook de reden waarom ik na een zo onrustige start van het seizoen zoals in dit jaar optimistisch naar de volgende zeven weken van het aspergeseizoen 2018 kijk.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018