Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Succesvol seizoen met grote opbrengst verwacht

"„Groot potentieel voor Zwitserse aardbeien vanwege het weer"

Niet alleen in Duitsland komt het aardbeienseizoen steeds meer op gang: ook de Zwitserse telers zijn sinds meer dan twee weken op de markt vertegenwoordigd met aardbeien uit tunnelteelt. De kwaliteit van de toevoer is tot nu toe heel goed en ook de hoeveelheid neemt vanwege het goede weer snel toe. Als het klimaat in de belangrijkste teeltregio Thurgau zo blijft als nu, is het potentieel van het naderende vollegrondsseizoen veelbelovend, deelt Benno Neff mee, directeur van handelsonderneming Tobi Seeobst. 


Vers zachtfruit uit Thurgau

Darselect
Vanaf week 21 worden de eerste producten uit de volle grond c.q. uit beschutte teelt verkocht. Van week 22 tot en met week 24 zullen de aardbeien uit Thurgau dan in grote hoeveelheden op de markt worden gebracht. De huidige voortekenen voor het aanstaande seizoen zijn in ieder geval veel beter dan vorig jaar, benadrukt Benno. "We gaan er vanuit dat we een duidelijk grotere oogst bijeen zullen brengen, aangezien de oogst van vorig jaar vanwege het weer heel zwak uitviel. Tot nu toe is de kwaliteit heel goed met weinig ziektedruk. Dat is natuurlijk een groot voordeel.''

De Zwitserse telers hadden te maken met een warme maand april met hoge temperaturen en weinig neerslag. Daarnaast zijn de akkers goed uit het winterseizoen gekomen. Benno: "Het potentieel van de aardbeien uit de volle grond ziet er daardoor momenteel heel goed uit.'' Het zijn vooral de aardbeien van het ras Darselect die in Thurgau grootschalig worden geteeld. Aanvullend teelt men ook de 'Elsanta': de teelt van dit 'oude ras' neemt echter al sinds enkele jaren af en wordt vervangen door moderne rassen (hoofdzakelijk Darselect). 


Benno Neff, directeur van Tobi Seeobst

Import- & kasproducten
Tot en met 15 mei staat het de Zwitserse groothandelaren vrij om aardbeien te importeren. Daarna is er nog een week sprake van zogenaamde contingenten, voordat de grenzen gesloten worden en daarmee ook het seizoen van de importaardbeien. Tobi Seeobst verkoopt echter ook buiten het vollegrondsseizoen alleen maar Zwitserse kasaardbeien. Deze worden momenteel aangeboden totdat de aardbeien uit de volle grond arriveren, en deze worden in totaal drie keer per jaar geoogst (ook in juli en september/oktober).

Bij de andere producten van het brede productpalet gaat het er anders aan toe. "Bij de kersen bieden we momenteel zowel Spaanse alsook Italiaanse producten aan. Datzelfde geldt voor de categorie steenfruit: Zwitserse voorraden zijn er niet heel veel meer en daardoor schakelen we momenteel over op importappelen van overzee. We verkopen reeds Nieuw-Zeelandse Gala-appelen en over ongeveer een week verwachten we de eerste Braeburn-appelen.'' Nieuw koelhuis
Tobi Seeobst levert sinds 2008 kwalitatieve verse producten uit binnen- en buitenland en heeft zich inmiddels op de markt gepositioneerd als één van de vooraanstaande partners binnen de Zwitserse fruithandel. Het bedrijf heeft zich hoofdzakelijk gespecialiseerd op de productcategorieën steenfruit en bessen en stuurt de gehele toegevoegde waardeketen tussen de teelt en de verkoop zelf aan. Tot haar clientèle horen onder andere de grote supermarktketens Migros en Coop Zwitserland. Onlangs brandde het koelmagazijn van Tobi Seeobst volledig af, met een totale schade van meerdere miljoenen euro's. De bouw van een nieuw koelhuis met dezelfde capaciteit staat reeds voor de volgende herfst gepland.Verdere informatie:
Tobi Seeobst AG
Benno Neff
Betrieb Egnach
Bucherstrasse 3
CH-9322 Egnach
Tel. +41 71 474 70 20
Fax +41 71 474 70 29

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018