Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Appelsector Washington

Vijandig exportklimaat kan stemming niet drukken

Telers in de regio Noordwest-Pacific richten zich op het aankomende appelseizoen. Hoewel dit nog maanden weg is, wijzen de eerste tekenen op een vrij gemiddeld seizoen maar het is nog te vroeg om dit met zekerheid te kunnen zeggen. Ondertussen zijn de voorraden van telers goed op peil. Naar verwachting zullen ze appelen kunnen leveren tot de nieuwe oogst later dit jaar weer op de markt komt. 

"Tot op heden was het een zeer goed seizoen, met een late start," vertelt Frank Davis, directeur van Washington Frui t& Produce in Yakima. "We hebben nog volop appelen in bewaring om de periode tot aan de nieuwe oogst te overbruggen. Alle grote rassen, zoals Gala, Granny Smith, Honeycrisp en Fuji zijn voorradig. De markt voor grotere maten is sterk. Er zijn echter veel kleine maten beschikbaar en dat biedt dan weer de mogelijkheid tot aanbiedingen, met name in zakken van 1,4 en 2,2 kilo."

"De bloei ziet er dit seizoen normaal uit maar er kan uiteraard van alles gebeuren tussen nu en de start van het seizoen," vervolgt hij. "De laatste raming wijst in de richting van 135 miljoen dozen en dat is tegenwoordig normaal in deze regio. Er zijn veel nieuwe bomen geplant en de lokale sector beleeft hoogtijdagen."Bio en draagtassen springen eruit
De verschuiving naar biologische appelen zet zich voort aangejaagd door de toenemende vraag en sterke markt. Telers schakelen meer hectare om waarvan een groot deel dit najaar op de markt zal komen. Draagtassen, die veel in de kersensector gebruikt worden, spreken ook appeltelers aan die in willen spelen op de consumententrends. 

"Het is een goed jaar voor biologische appelen geweest, die het hele seizoen lang op een sterke markt konden rekenen," vertelt Davis. "Het gevolg is dat steeds meer land naar bio omgeschakeld wordt. Ook draagtassen blijven terrein winnen, en dan vooral de stazakken. Dit heeft de afgelopen twee jaar voor veel reuring binnen de sector gezorgd."


Chinese heffingen en controles hakken erin
De grootste uitdagingen voor de appelsector liggen dit seizoen op de exportmarkt. Appelexporteurs, en overige exporteurs van verse AGF, zijn het slachtoffer van een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Toen de Verenigde Staten forse importheffingen op Chinees staal en aluminium invoerden, reageerde China met extra importheffingen op Amerikaanse groenten en fruit. 

Vorige week werd bovendien aangekondigd dat China iedere zending fruit uit de Verenigde Staten aan extra strenge controles zal onderwerpen en het fruit zeven dagen vast zal houden. Ook werd bekend dat een lading appelen uit Washington afgekeurd was en retour gezonden aan de Verenigde Staten. Als gevolg hiervan hebben Amerikaanse appeltelers voorlopig niet veel zin om nog meer fruit naar China te verladen. 

"De sector is niet echt gelukkig met de heffingen die China heeft ingevoerd," vertelt Davis. "De heffingen zijn echter een feit en dit is slecht nieuws voor onze sector. We moeten bedenken hoe we deze periode doorkomen en kunnen niets anders doen dan hopen dat de extra heffingen snel opgeheven worden."

"Bovendien controleert China momenteel alle zendingen die in hun havens binnenkomen. De sector heeft dan ook geen interesse om voorlopig nog fruit naar China te exporteren," voegt hij er aan toe. "We kunnen het risico niet lopen dat er fruit teruggezonden wordt. Dit is niet alleen duur maar zorgt er ook voor dat er onvoorziene extra volumes op de binnenlandse markt afgezet moeten worden. Momenteel wordt er vrijwel geen fruit verladen."Cosmic Crisp brengt staat samen
Een positieve ontwikkeling is de naderende eerste oogst van de langverwachte Cosmic Crisp appel, waarvan de eerste commerciële volumes in 2019 naar verwachting geplukt zullen worden. Volgens Davis heeft dit appelras voor eenheid binnen de sector in de staat gezorgd, waarbij partners en concurrenten samenwerken aan de teelt en promotie van dit ras. Cosmic Crisp is door telers erkend als een ras van de staat Washington en willen samen een succes van deze appel te maken. 

"We kijken allemaal enorm uit naar de eerste oogst Cosmic Crisp appelen in het najaar van 2019," vervolgt Davis. "Het was een unieke ervaring om met andere telers uit de staat samen te werken, zelfs met concurrenten. Aanvankelijk werd er gewerkt met een loting om de boomgaarden te aan te wijzen die dit ras als eerste mochten gaan telen maar nu kan iedereen dit ras telen, mits je aan bomen kunt komen natuurlijk. De sector doet het geweldig en het is fantastisch om dit mee te mogen maken."

Voor meer informatie:
Frank Davis
Washington Fruit & Produce Co.
Tel: +1 (509) 457-6177

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018