Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Italiaan start met teelt niche-producten in Albanië

Na 25 jaar lang als internationaal programmamanager werkzaam geweest te zijn, voor onder meer de Verenigde Naties, Europese Veiligheidsraad en een aantal NGO's, deed Davide Chiavegatti zelf ervaring op in de tuinbouwsector via de verschillende projecten waar hij bij betrokken was. Dit leidde ertoe dat hij uiteindelijk besloot om voor zichzelf te beginnen. 

"Kort na de crisis in Kosovo, in 2000, was ik voor politieke zaken in Albanië waar ik mijn huidige vrouw leerde kennen. Sindsdien heb ik een zwak voor dit land. Na op vele plaatsen in de wereld gewoond te hebben, besloot ik vorig jaar om vanuit Italië terug te verhuizen naar Albanië, vastbesloten om mij te bekwamen in de tuinbouwsector," legt Davide uit. 

Davide vertelt dat hij het geluk had een vriendelijke jonge knul tegen het lijf te lopen die flink wat land had maar weinig ervaring met zakendoen en geen internationale contacten. De twee besloten samen een bedrijf op te zetten (dat momenteel in afwachting van een vergunning is) met als doel het telen van 'nicheproducten' voor de Europese markt. 

De twee zijn dit seizoen begonnen met de teelt van paarse Brindisi/Francesino artisjokken op 12 hectare en willen zich volgend seizoen toeleggen op de teelt van gojibessen. 

"We verkopen onze klasse 1 paarse Brindisi/'Franse' artisjokken (>200 gram/stuk) aan de Italiaanse markt maar we zouden onze productie graag uitbreiden en groothandelaren voor het Verenigd Koninkrijk vinden voor onze oogst in november. We verwachten zo'n één miljoen artisjokken te oogsten. Artisjokken zijn een perfect product om de motor 'op te warmen', want het is een rustieke, robuuste groente. Bovendien hebben we een Italiaanse buurman die ook artisjokken teelt en bereid was ons het plantmateriaal te geven dat we nodig hadden om mee te beginnen," vervolgt Davide. 

"Als je bedenkt dat we in totaal 150 hectare hebben, dan begrijp je wel dat dit perceel alleen nog maar het begin is."
 
Het startende bedrijf wil jonge telers leren hoe zij hun inkomsten kunnen verhogen door winstgevende gewassen te telen, niet alleen groenten en fruit maar ook planten en bloemen. Albanië importeert momenteel 95% van wat het teelt uit Nederland. 

"We werken op dit moment bezig aan de bio-certificering van onze producten, die over twee jaar voltooid zou moeten zijn," aldus Davide. 


Voor meer informatie:
Davide Chiavegatti
Email: davidechiavegatti@hotmail.com

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018