Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"China is een groeiende markt voor Europese AGF"

Interfel, De Franse brancheorganisatie voor verse groenten en fruit, zal deze week deelnemen aan de Fruit Logistica vakbeurs in China. De organisatie vertegenwoordigt vijf Franse bedrijven: Blue Whale (appelen en kiwi's), Cardell Export (appelen), Condifrance (knoflook, uien, sjalotten), Primland (kiwi's) en Apple Bird (appelen). Daniel Soares van Interfel: "Momenteel hebben alleen deze producten toegang tot de Chinese markt. Ik hoop dat het in de toekomst eenvoudiger zal worden om producten naar de Chinese markt te exporteren maar dit vergt veel tijd. Om te mogen exporteren, moeten EU-lidstaten onderhandelen over product- en landprotocollen om aan de fytosanitaire eisen die toegang tot de Chinese markt bieden te voldoen. Dit 'gesloten' Chinese systeem vereist een dure procedure die tijding in gang gezet dient te worden, waarbij ook de boomgaarden en faciliteiten vooraf worden geïnspecteerd en er per specifiek geval onderhandeld moet worden."

Producten van EU-lidstaten die al naar China geëxporteerd mogen worden zijn bijvoorbeeld citrus, pruimen en perziken uit Spanje, kiwi's uit Frankrijk, Griekenland en Italië, peren uit België en Nederland, appelen uit Frankrijk en Polen en citrus uit Cyprus. Daniel: "Momenteel is er een zeer beperkt aantal protocollen beschikbaar voor EU-landen. Toch is het potentieel groot. Zo exporteren de Verenigde Staten bijvoorbeeld ruim 80.000 ton. De huidige onzekerheid als gevolg van de heffingen op staal en de Chinese vergeldingsmaatregelen gericht op de Amerikaanse tuinbouwsector bieden mogelijk kansen voor een verdere groei van de export."

"China is een groeimarkt voor Europese groenten en fruit. Sinds 2010 is de export gestaag gegroeid naar 15.000 ton in 2013 en 25.000 ton in 2014, waarbij in 2015 met 22.746 ton het laagste punt bereikt werd. Deze opwaartse trend zette zich de afgelopen twee jaar voort: in 2016 nam de export met meer dan 60% in volume toe (37.000 ton) en met bijna 50% in waarde ten opzichte van 2015. Frankrijk is één van de landen die haar export naar deze markt verder ontwikkeld heeft."
Publicatiedatum: