Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Corefruit: Zuid-Afrikaanse Hass had goed seizoen op Europese markt

Corefruit, dat avocado's vermarkt voor ZZ2, heeft de laatste zending Hass van het seizoen voor de Europese markt verpakt, waarna de grote stroom Peruaanse Hass avocado's de markt zal overspoelen. 


"We hebben zeer goede prijzen gekregen voor onze Hass avocado's die we tot week 16-17 hebben verladen," vertelt Rouxan Jansen van Rensburg van Corefruit. "De prijzen waren in sommige gevallen zelfs beter dan die van vorig jaar. De prijzen van Hass komen echter steeds verder onder druk te staan nu de volumes uit Peru groeien en dit geldt met name voor de kleinere maten. Voor de Zuid-Afrikaanse export is de periode van week 9 tot week 18 het gunstigst."

"Bij aanvang van het seizoen verwachtten we een goede verdeling van maten dankzij de uitstekende teeltomstandigheden maar bij sommige rassen hadden de kleinere maten toch de overhand, mogelijk vanwege de goede fruitzetting. Van het ras Pinkterton bijvoorbeeld, dat doorgaans grote maten oplevert, is er dit seizoen meer klein fruit (maat 16 wat kleiner is dan normaal). Een aantal klanten heeft ons verteld dat het Peruaanse fruit ook kleiner is dan andere jaren. Kenia produceert altijd al kleine maten en daarom neemt de druk binnen dit segment toe."

In Spanje bestaat een voorkeur voor grote maten Hass en daarom is de productie-uitbreiding van het Zuid-Afrikaanse ras Maluma voor ZZ2 erg gunstig. Dit ras geeft grotere maten dan de traditionele Hass. Maluma wordt ook eerder geoogst dan Hass en dient om het Hass-seizoen vroeg te kunnen openen, waarbij de eerste volumes al in week 9 verladen worden, totdat het seizoen in week 12/13 overlapt met dat van Hass. Aan het einde van het seizoen, in september of oktober, exporteert het bedrijf kleine volumes van het late ras Lamb Hass. Tegen deze tijd zal de markt ook weer een stuk leger zijn. Tij gekeerd voor groenschillige avocado's 
"Het seizoen van groene avocado's begon uitstekend, met prijzen die vergelijkbaar waren met die van vorig jaar. Hierna daalden de prijzen echter naar een veel lager niveau. Dit was te wijten aan de grote volumes en het feit dat de vraag naar groenschillige rassen afneemt. Zelfs een markt als Duitsland, die van oudsher veel groene avocado's afnam, schakelt over op Hass. Scandinavië is 100% Hass en ook supermarkten in het Verenigd Koninkrijk bieden vrijwel uitsluitend Hass avocado's aan, hoewel sommige ook nog wat groene avocado's in de schappen hebben liggen. De export van groenschillige avocado's duurt nog tot week 28.

Het vinden van de juiste afzetmarkten in een periode waarin het wereldwijde avocadovolume groeit, is een uitdaging. "We willen een plan van aanpak hebben voor het seizoen van start gaat, niet alleen voor onze avocado's maar ook voor de overige categorieën," vervolgt Rouxan. "Het grootste gedeelte van onze avocado's wordt via vaste programma's verhandeld, ofwel supermarktprogramma's of contracten die voor aanvang van het seizoen gesloten zijn. Het laatste wat we willen is dat we zomaar op de gok aan klanten moeten leveren. Zeker niet in een jaar als dit. We hebben daarom een groot klantenbestand om risico's te spreiden en onze inkomsten te maximaliseren."


Voor meer informatie:
Rouxan Jansen van Rensburg
Corefruit
Tel: +27 21 863 6300

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018