Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"Nieuw mispelras Guardiola valt op door maat en uiterlijk"

"Als u een mispel treft met een enorme omvang, zonder vlekken en met een hoge prijs, heeft u geluk: dan bent u een van de eersten die de nieuwe variëteit Guardiola probeert", aldus Pedro Pérez, hoofd van de afdeling subtropen van Biogold.Deze maand is de afzet van de Guardiola variëteit begonnen, een ras in beschermingsfase voor het Communautair Bureau voor Plantenrassen (CPVO), met dossiernummer 2015/0766. Het ras wordt op de markt gebracht door Biogold. De afzet is begonnen in Spanje, hoewel er proeven gedaan worden in verschillende landen waar Biogold gevestigd is.

Het ras werd ontdekt door Raúl Guardiola in Callosa d'en Sarriá, op een van zijn teeltbedrijven. De oogst van het ras is vijftien dagen vroeger dan de gebruikelijke Algerie mispel.

Volgens Pedro Pérez is het heel makkelijk om de Guardiola te onderscheiden van andere variëteiten. "Het eerste wat opvalt is de maat, hij is veel groter dan de andere rassen. De Guardiola weegt meer dan 90 gram, terwijl de gebruikelijke variëteiten rond de 50 gram wegen. Dat is zeer positief voor de teler, vanwege de hoge opbrengsten die dat gegeven met zich meebrengt. De grootte van de vrucht is ook een voordeel voor consumenten vanwege het hoge vleesgehalte van het fruit ten opzichte van de pit: je hoeft niet meer dan twee stuks te nemen om verzadigd te raken. Voor de verwerkende industrie is het fruit ook interessant, aangezien hij rendabeler is vanwege het feit dat hij meer vruchtvlees heeft.Naast andere agronomische kwaliteiten valt ook het hogere bestuivingsvermogen van de Guardiola op en het feit dat het snoeien makkelijker is dan bij andere mispelrassen. Volgens de expert is het grootste verschil echter het intacte uiterlijk van de schil van de Guardiola en zijn resistentie tegen ziektes die vlekken veroorzaken op de schil of in het vruchtvlees.

"Dankzij de dikte van de schil heeft de Guardiola minder vlekken die worden veroorzaakt door overmatige zonnestraling en wrijving. Bovendien is het tot op heden het ras met de grootste resistentie tegen purperplekken, een aandoening die de waarde van de oogst met meer dan 50 % kan doen afnemen", zegt Perez.Het lijkt erop dat er sprake is van een aardig positief seizoen voor dit ras. Marketeers tonen serieuze interesse om volgend jaar over het fruit te beschikken. "Momenteel verkopen we via vier grote marketeers, vooral in het gebied van Alicante en Murcia, maar een klein deel van het fruit is ook naar andere delen van Spanje verzonden. Binnenkort zou het ras ook kunnen voorkomen in andere gebieden, zoals Huelva en Granada", geeft hij aan.

Biogold is er erg trots op om dit ras te kunnen aanbieden. "De oranje externe en interne kleur, de afwezigheid van vlekken en de maat van het ras maken de Guardiola een fruitsoort dar niet alleen smaakvol is, maar er ook erg aantrekkelijk uitziet", aldus Pedro Pérez.

Voor meer informatie:
Pedro Pérez
Biogold EM
T: +34 954 4603498
M: +34 639225505
pedro@biogold-em.com
www.biogold-em.com

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018