Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Corne Ooms, Brabantse Wal bv over de Brabantse Wal asperge

“Eerst reden we met busjes, nu met vrachtwagens vol asperges”

Tholen – Het aantal kilo's asperges is al bepaald, maar wanneer die kilo's precies de grond uitkomen, is altijd de vraag. Het weer is allesbepalend in de aspergeteelt en daarom waren de Brabantse Wal asperges er nog niet bij aanvang van het seizoen. "Spijtig maar zo is het nu eenmaal", vertelt Corné Ooms van Brabantse Wal AGF-verwerking die de afzet van de Brabantse Wal asperge coördineert.


Brabantse Wal bv installeerde 14 jaar geleden de eerste aspergeschilmachines

Inmiddels zijn er volop kilo's beschikbaar, net als de reguliere asperges, met dit belangrijke verschil: de prijzen van de Brabantse Wal asperges liggen flink hoger, rond de 8 euro per kilo. "Er komt steeds meer vraag naar deze asperge. Eerst reden we met busjes, nu met vrachtwagens."



Doordat de Brabantse Wal asperge een Europees erkend streekproduct is, is er een andere markt ontstaan. "Premium producten zijn vooral in het buitenland heel gewild. Toen wij de Europese erkenning kregen kwam er vanzelf vraag uit het buitenland. Wekelijks sturen we pallets naar het Verre Oosten en Amerika", vertelt Corné. Toch is dat maar een klein gedeelte in het totaal. 90% van de Brabantse Wal asperges wordt regionaal afgezet in boerderijwinkels en bij restaurants op de Brabantse Wal. Verder vindt een deel van deze exclusieve asperges zich een weg naar restaurants buiten dit specifieke gebied via de AGF-horecagroothandel Rungis, die chefs onlangs nader liet kennis maken met deze exclusieve asperge.


Brabantse Wal asperges hebben een aparte verwerkingslijn

Dat de Europese erkenning een factor is in het succes, bewijst de areaaluitbreiding. Deze is sinds de erkenning (3 jaar geleden) gegroeid van 25 naar 55 hectare. Het betreft allemaal grond binnen een afgebakend gebied, de Brabantse Wal die loopt van Ossendrecht naar Steenbergen. "Aspergeteelt beslaat momenteel ongeveer 2% van de totale landbouwgrond", vertelt Corné, dus er is nog voldoende ruimte voor verdere uitbreiding die gecontroleerd verloopt. Pas als er voldoende vraag is, komt er uitbreiding.


Corne Ooms met een van de specialties van de Brabantse Wal

De Brabantse Wal asperge staat onder streng toezicht van het KCB. Dat betekent dat het KCB precies nagaat hoeveel er is aangeplant en hoeveel kilo's er worden geoogst. "De massabalans moet kloppen zodat er geen fraude gepleegd kan worden", aldus Corné. Hij voorzag 6 jaar geleden dat het belangrijk was om je te onderscheiden met een product en een verhaal en startte met 10 telers de procedure voor Europese erkenning op die 3 jaar geleden gehonoreerd werd. "Zodra iets succes heeft springen er heel veel bedrijven op in en dat verpest de markt. De strenge KCB-controles bieden ook bescherming."

De Brabantse Wal Asperge onderscheidt zich in smaak van andere asperges door een licht zilte smaak die is gedefinieerd door vinologen. Het zijn reguliere aspergerassen maar de grond en het grondwater bepalen de smaak. "De Brabantse Wal ligt nabij de Westerschelde en 90% van de tijd waait er een westenwind van zee. Deze is bepalend voor de smaak van de asperges maar zorgt er ook voor dat de planten minder last hebben van insecten, waardoor er veel minder gewasbeschermingmiddelen nodig zijn. Duurzaamheid is een van onze speerpunten. We telen alleen in de volle grond waardoor het een echt seizoensproduct blijft.", vertelt Corné, die ook zelf asperges teelt. "We maken wel gebruik van plastic. In het voorseizoen de zwarte kant om de grond op te warmen en de groei te stimuleren. Wanneer de zon volop schijnt draaien we de witte kant boven om de groei af te remmen. Het plastic gebruiken we de hele cyclus van de teelt, 8 jaar lang, en daarna recyclen we dit." Corné ontkracht ook een aantal mythes rondom asperges. "De moderne teeltmethoden in bedden zorgt ervoor dat asperges ongeveer 10 centimeter boven de moer [wortel, red.], afgesneden worden. Dat deel is net zo mals als de rest van de asperge, het achterkantje hoeft niet te worden weggegooid. De toppen van de asperges mogen ook best boven de grond uitpiepen. Het plastic voorkomt dat deze verkleuren door de zon. Omdat je de asperges ziet, is het oogsten ook gemakkelijker."

Bij Brabantse Wal AGF-verwerking draait het trouwens niet alleen om Brabantse Wal asperges. Ze waren 14 jaar geleden de eerste in Nederland met een aspergeschilmachine. Het was een gat in de markt die sindsdien ook fors is gegroeid. "Wij schillen voor verschillende retailers en foodservice bedrijven. In het hoogseizoen werken we met 45-50 man, 7 dagen per week in shifts van 6 uur 's ochtends tot elf uur 's avonds." Het gaat dan om reguliere asperges maar ook Corné regelt ook Brabantse asperges voor Brabantse foodservice bedrijven en regionale retailers. "In Brabant willen ze geen Limburgse asperges verkopen."

Brabantse Wal AGF-verwerking heeft ook een verwerkingslijn voor specialties: Meeneem bekerverpakkingen met combinaties van fruit, groenten of noten al dan niet met een topping of yoghurtvulling. "We kunnen alle combinaties maken op verzoek van de klant", besluit Corné. De specialties zijn bestemd voor diverse retail to-go verkooppunten.

Voor meer informatie
Brabantse Wal bv
T:+31 6 51 26 36 60
corne@brabantsewalbv.nl
www.brabantsewalbv.nl