Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Gebrek aan handjes bedreigt kiwi-oogst Nieuw-Zeeland

De regering van Nieuw-Zeeland voert een wanhopige strijd voor het redden van zijn kiwi-oogst. De meest recente maatregel is de versoepeling van vakantievisa die aan buitenlandse toeristen worden toegekend om zo de binnenkomst van buitenlandse arbeiders in het land voor de oogst en verpakking van het fruit te vergemakkelijken.

Volgens de Britse krant 'The Guardian' sloegen de telers van Bay of Plenty zelf alarm toen ze merkten dat ze, voor de eerste keer in tien jaar, niet in staat waren om de vacatures voor de oogst vervuld te krijgen.

Deze nieuwe maatregel maakt het voor toeristen mogelijk om de voorwaarden van hun visum te wijzigen, zodat ze kunnen werken in boomgaarden en verpakkingscentrales. "Het laatste dat we willen is dat het fruit in de bomen of op de grond bederft", stelt de premier, Jacinda Ardern.

Het oogsten van kiwi is fysiek veeleisend werk, tegen een minimum salaris van 16,50 Australische dollar (10,38 euro) per uur. Daarnaast vereist het werk dat arbeiders tijdelijk verhuizen vanuit hun woonplaats, wat het een onaantrekkelijke optie maakt voor veel Nieuw-Zeelanders, inclusief degenen die van sociale uitkeringen leven.

"We zijn continu in gesprek met leiders in de sector over hoe we ervoor kunnen zorgen dat de sector aantrekkelijker wordt voor arbeiders, door verbetering van de werkomstandigheden", geeft regionaal commissaris Mike Bryant aan.

Volgens Nikki Johnson, uitvoerend directeur van Kiwifruit Growers Incorporated, werden de telers door het probleem van het vullen van de seizoensvacatures genoodzaakt de regering om hulp te vragen. De vraag naar kiwi is wereldwijd toegenomen, vooral in China, met een groei van 19 %.

In de regio van Bay of Plenty zijn er 6.000 mensen werkloos, terwijl de kiwi-boomgaarden per direct 1.200 arbeiders nodig hebben. De algemeen directeur van fruitbedrijf Apata, Stuart Weston, zei tegen Radio Nieuw-Zeeland dat er sprake is van een "ernstige situatie", maar dat het verhogen van de salarissen niet het verschil zal maken. "Onbegrijpelijk genoeg lijden mensen liever honger dan dat ze in een verpakkingsfabriek werken", zegt hij. "We sturen vrachtwagens naar Murupara, Tokaroa, Whakatāne en Rotorua, om te proberen meer mensen aan te trekken die willen werken", voegt hij toe.

Bron: abc.es

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018