Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Groei van 20.000 ton

Chili verwacht 245.000 ton avocado te oogsten

Volgens ramingen zal de Chileense avocado-oogst dit jaar een omvang van ongeveer 245 duizend ton hebben en zal de avocado van goede kwaliteit zijn. Dat komt door het goede weer waarvan sprake was in dit seizoen.

"Vorig seizoen hadden we te maken met hittegolven waardoor de laatste producten werden aangetast. Er was sprake van een moeilijke zomer die de maten beïnvloedde. Kleinere maten van het fruit zorgen voor een afname van het aantal ton per hectare en een daling in waarde", geeft adviseur Gonzalo Vargas aan.

De lente van 2017 was koud en kwam laat en dat is gunstig, legt Vargas uit. Bovendien was er afgelopen zomer geen sprake van hittegolven. De groei van het gewas ziet er goed uit. "De maten zijn erg goed en er is sprake van een goede vruchtzetting vanwege de verlate bloei. Daarnaast zijn er veel boomgaarden waar technische maatregelen genomen worden om de bloei te vertragen, aangezien de lente erg onzeker is. Als gevolg hiervan is het aantal ton per hectare in Chili dit jaar hoger dan vorig jaar", vertelt de expert.

De verwachting voor dit seizoen is een groei van ongeveer 20 duizend ton volgens ramingen van Francisco Contardo, directeur van het Hass Avocado Comité. "De oorspronkelijke raming voor het seizoen 2017-2018 was 225 duizend ton en nu verwachten we de 245 duizend te bereiken", geeft hij aan. Contardo voegt wel toe dat dit alleen zal gebeuren wanneer de weersomstandigheden gunstig blijven, en het is nog niet duidelijk wat het weer zal doen.

Adviseur Francisco Gardiazabal verwacht een goed jaar, met veel avocado en goede prijzen. "Er zijn sectoren in Chili, vooral in de regio Valparaíso, waar de fruitzetting middelmatig tot slecht is, maar er zijn andere gebieden waar deze erg goed is. Dat zal elkaar in evenwicht brengen".

Goede kwaliteit
Goed nieuws is dat de kwaliteit van de avocado ook goed zal zijn volgens de experts.

"Belangrijk is dat de sector de oogsttijden beheert en zich richt op een goede bewaring, om een kwaliteitsproduct te leveren dat voldoet aan de vereisten van iedere markt, met betrekking tot de maten, het percentage droge stof, olie, etc", aldus Contardo. 

Volgens Gonzalo Vargas zal de 'super oogst' van Peru ook positieve gevolgen hebben voor Chili. "De oogst van Peru eindigt normaal altijd eind juli, maar dat zal dit jaar pas in augustus zijn. Daardoor begint ons seizoen later. Als gevolg daarvan zullen we fruit met een hoger gehalte droge stof, meer olie en een betere bewaring hebben", zegt hij. Als telers te vroeg oogsten, is de droge stof van het fruit instabieler, wat van invloed is op de kwaliteit.

Met betrekking tot andere factoren, op het gebied van de grootte van het fruit, de aanwezigheid van vlekken en vetzuren, verwacht Francisco Gardiazabal geen problemen. "De maten van het fruit zullen normaal zijn. We verwachten geen extreem grote of kleine avocado, misschien een klein beetje groter dan normaal, maar daarmee verwachten we geen problemen".

Met betrekking tot vlekken op het fruit zegt hij dat de aanwezigheid daarvan afhankelijk is van de temperaturen tussen november en februari en dat ze nog niet met zekerheid kunnen zeggen of de avocado's gevlekt zullen zijn.

Met betrekking tot de prijzen geven ze aan dat het nog te vroeg is om te weten hoe die zullen uitpakken. "We hebben nog geen enkele indicator die aangeeft of deze zullen stijgen of dalen", zegt Contardo. Er wordt momenteel nog niet verhandeld en ook is er nog geen informatie over de Mexicaanse en Peruaanse export. "We hopen dat de prijzen in ieder geval gelijk zullen blijven of zullen stijgen, zoals men in iedere commerciële sector hoopt", zegt hij.


Bron: Revista del Campo

Publicatiedatum: 16-5-2018

 



 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: