Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Producten uit derde landen zijn vrij van invoertarieven

Spanje verzoekt EU om bescherming nationale aspergeteelt

Vorige week dinsdag verzocht de Spaanse Vereniging van Kleinschalige Landbouwers (UPA) de Minister van Landbouw de EU op de hoogte te stellen van de noodzaak de nationale aspergeteelt te beschermen tegen die van niet-EU landen, die geen invoertarieven hoeven te betalen.

Nicolás Chica, secretaris-generaal van de UPA in Granada, de belangrijkste asperge telende provincie in Spanje, gaf een persconferentie. Hierin bracht hij de ontwikkeling van het seizoen en onderwerpen als de overproductie van het gewas, de lage prijzen, de vermindering van de werkgelegenheid en de handelsovereenkomsten tussen de EU en derde landen ter sprake.

Volgens Chica verschilde het huidige seizoen sterk van de tien voorgaande seizoenen, vooral vanwege de ongunstige weersomstandigheden in maart en april, die geleid hebben tot het verlies van de helft van de teelt.

Na de slechte resultaten in maart en in de eerste helft van april ontstond er een overschot, die een moeilijke situatie heeft opgeleverd voor zowel de particuliere exploitanten als de coöperaties. Chica sprak over de "kloof'" tussen aanbod en vraag.

Daarom zet hij in op een plan om in de komende seizoenen een omschakeling in de sector teweeg te brengen, met promotiecampagnes voor zowel de binnenlandse als de buitenlandse consumptie.

Hij pleitte ook voor het gebruik van teelttechnieken die een eerder begin van de oogst, in februari, mogelijk maken. Daarnaast verzocht hij het Ministerie van Landbouw er bij de Europese instellingen op aan te dringen om de sector te beschermen tegen derde landen.

Bron: EFE

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018